Kod nas 25.000 firmi sa nula zaposlenih

Registracija društva sa ograničenom odgovornošću košta 100 dinara

OD 92.157 firmi koje su predale završni račun, čak 24.370 nema nijednog zaposlenog, a nešto manje ima samo jednog kome se isplaćuje zarada. Praksa srpskih gazda da otvaraju firmu bez radnika nije neuobičajena, pa čak ni protivzakonita.

Ovu mogućnost zato, neretko, zloupotrebljavaju biznismeni koji otvaraju fantomske firme zbog pranja para, ali i pojedinci koji su specijalizovali “feniks” poslovanje da bi se nekažnjeno izvukli iz dugova.

Oni svoju prezaduženu firmu namerno guraju u stečaj, a prethodno su sve što je vredno preneli na novoosnovano preduzeće, najčešće bez zaposlenih.

Kako navode "Novosti", najviše preduzeća bez ijednog zaposlenog, poslovalo je lane u sektoru trgovine na veliko i malo, sledi prerađivačka industrija, pa stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti.

Oni koji posluju legalno, s nestrpljenjem iščekuju formiranje registra diskvalifikovanih lica, na osnovu koga će moći da se zabrani osnivanje novih firmi svakome ko je već upropastio bar jednu.

U Srbiji nikada nije bilo lakše osnovati preduzeće, jer registracija društva sa ograničenom odgovornošću košta svega 100 dinara. Međutim, Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre, ističe da fantomska firma ne nastaje registracijom.

"Fantomska firma nastaje načinom poslovanja koje podrazumeva volju za kršenje zakona i izbegavanje plaćanja obaveza državi i poveriocima. Na ovom planu su veoma opasne kompanije, takozvani perači novca, gde se procenjuje da se oko pet odsto svetskog bruto društvenog proizvoda realizuje kroz nelegalne tokove novca", ističe Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre.

izvor: B92

Pogledajte još