Umro u 43. čekajući invalidsku penziju

Na adresu Dalibora Bralića iz Sivca stigla je odbijenica za invalidsku penziju mesec i po pošto je on u 43. godini preminuo! Dalibor, koji je bolovao od tumora limfnih žlezda i imao dva infarkta, tri godine je pokušavao da ostvari invalidsku penziju, ali ga je lekarska komisija u Novom Sadu uporno odbijala.

- Poslednji zahtev predao je dva meseca pre smrti. Stalno su mu govorili da će penziju dobiti kad donese „zadnji papir“. Svi koji pokušavaju da ostvare invalidsku penziju znaju da to, u prevodu, znači da treba dati mito od 1.500 do 2.000 evra. Žalosno je da u penziju odlaze oni koji su zdravi i imaju novca da podmite, dok oni koji su bolesni umiru ne dočekavši pomoć - ogorčena je Daliborova udovica Smilja.

INFARKT NA ULICI Dalibor se, uprkos teškoj bolesti, nije predavao i vredno je radio da bi izdržavao četvoročlanu porodicu. - Odbijenice invalidske komisije su ga dodatno iscrpljivale. Umro je na ulici, gde ga je pogodio treći infarkt - kaže udovica.

Ona kaže da je, kad su je u Fondu za penzijsko osiguranje u Kuli posle muževljeve smrti obavestili da je iz Novog Sada stigla odbijenica za penziju, pozvala telefonom invalidsku komisiju da im saopšti „da je Dalibor umro, jer mu nisu verovali da je teško bolestan“.

- Javio mi se lekar, koji je rekao: „Gospođo, zašto nas optužujete?“ Imam razloga da ih krivim, jer su imali pred sobom nalaze da ima zloćudni tumor i da su mu od hemoterapije uništeni krvni sudovi. U takvom stanju trebalo je da bude pošteđen da radi kao portir u trećoj smeni u Poljoprivrednom preduzeću „Bačka“ u Sivcu, jer je za njega to bio prevelik napor. Da su mu prvi put, kad je podneo zahtev, odobrili invalidsku penziju, sigurna sam da bi još poživeo i bio sa mnom i sa sinovima Milanom i Acom - kaže supruga Smilja.

Načelnik invalidske komisije Penzijskog fonda u Novom Sadu dr Milorad Orlović kaže da u bazi podataka ne postoji medicinska dokumentacija koja bi potkrepila tvrdnje supruge o bolestima pokojnog Dalibora Bralića.

- Postoji samo podatak o veštačenju sa šifrom bolesti koja ukazuje na anginu pektoris ili akutni infarkt miokarda, a za to se ne dobija penzija. Ostala dokumentacija je možda u arhivi.

U svakom slučaju, pacijenta koji podnosi zahtev za penziju svaki put pregledaju četiri lekara. Ako je tri puta bio na veštačenju, pregledalo ga je 12 lekara, a mala je mogućnost da svi oni pogreše - kaže dr Orlović.

Izvor: Novosti

Pogledajte još