Počela protestna vožnja 300 automobila auto-škola od Ušća ka Slaviji

roz centar Beograda, uz zvuke sirena i uključene migavce, prošla je duga kolona automobila auto-škola iz Beograda, Novog Sada i mnogih drugih gradova u Srbiji.

Automobili su se kretali preko Brankovog mosta, pored Terazija, Hotela Moskve, i dalje Ulicom srpskih vladara do Slavije.

Njihovi automobili oblepljeni su transparentima kojima se traži poštovanje ustavnog prava na rad i promena propisa koji regulišu rad auto-škola.

Oko 13.50 došli su do kružnog toka na Slaviji i napravili nekoliko prstenova tako je da je saobraćaj otežan u ovom delu grada.

Zbog protestne kolone, saobraćaj u centralnim beogradskim ulicama je
donekle usporen.

(old_image)

foto: S. Džambić

Ideja je da se vozači vrate do Ušća i da se protestna šetnja prekine ali samo ako odgovor iz Vlade Srbije, gde je na sastanak otišla delegacija predstavnika auto škola, bude pozitivan.

"Nećemo blokirati saobraćaj, ponašaćemo se kao instruktori saobraćaja, što i jesmo. Tražimo da Zakon o auto školama postane praktičan, jer je ovaj neprimenjljiv, zato što većina auto škola ne može da radi pod postojećim uslovima. Pisanje zakona treba prepustiti struci", kažu u auto školama.

Privredna komora auto-škola Srbije navodi da je zbog nedobijanja novih dozvola za rad oko 900 auto škola u Srbiji zatvoreno od 26. oktobra, čime je prekinuta obuka oko 50.000 vozača.

Novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja propisano je, između ostalog, da svaka auto-škola mora da ima poligon dugačak 51, a širok sedam metara koji bi, prema navodima udruženja auto-škola, koštao više od 100.000 evra, kao i prostorije od najmanje 25 kvadratnih metara i 17 vozila u svom vlasništvu.

Izvor: Blic

Pogledajte još