Lajić i Robinson o punoj saradnji Srbije sa Hagom

BEOGRAD, 16. jula 2009. (Beta) - Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju Haškim tribunalom Rasim Ljajić upoznao je u četvrtak predsednika Tribunala Patrika Robinsona o aktivnostima koje se sprovode u cilju hapšenja preostale dvojice optuženih koji se nalaze u bekstvu.

Ljajić je Robinsona, koji se nalazi u prvoj zvaničnoj poseti Beogradu, obavestio o fokusiranosti i naporima koje Srbija preduzima u pogledu saradnje s Tribunalom i privođenja pravdi haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića, saopšteno je iz Nacionalnog saveta.

Robinson je, kako se navodi, ukazao na to da je svestan promene ukupne političke klime u Srbiji i opredeljenosti vlasti ka ostvarenju potpune saradnje sa Tribunalom, što je ocenio kao izuzetno važno za suočavanje sa prošlošću, vladavinu prava i pomirenje u regionu.

Na sastanku je razgovarano i o inicijativi Srbije da pravosnažno osuđeni pred Tribunalom u Hagu, kazne zatvora izdržavaju u zemljama čiji su državljani. Predsednik Tribunala je istakao da je MKTJ do sada primio zahteve iste sadržine od Slovenije i Hrvatske i dodao da je to pravi trenutak za otvaranje ovog pitanja.

Pogledajte još