Ovo je hrana koja pomaže u prevenciji raka

Rak je poput epidemije koja je zahvatila ceo svet. Svakog dana se jednoj osobi dijagnostifikuje neka vrsta raka. Srećom, postoje saveti koji pomažu u prevenciji ove opake bolesti, a u sam vrh spadaju vežba i ishrana.

Kikiriki je bogat vitaminom E, smanjuje rizik od raka debelog creva, pluća, jetre i drugih vrsta raka. Pojedite kašiku kikiriki putera svakog dana.

Grejpfrut, pomorandže i brokoli bogati su vitaminom C. Ovaj vitamin sprečava formiranje azotnih jedinjenja koja uzrokuju rak. Voće i povrće smanjuje rizik od raka jednjaka, mokraćne bešike, raka dojke, grlića maternice, želuca i debelog creva. Potrebno je unositi ga svakodnevno.
Maline, borovnice i brusnica su na vrhu lestvice kada je u pitanju hrana koja sprečava razvoj raka.

Slatki krompir je bogat beta karotenom. Istraživanja su pokazala da konzumacija hrane bogate beta karotenom smanjuje rizik od nastanka raka debelog creva, raka dojke, želuca i pluća. Žene u premenopauzi konzumacijom hrane bogate beta karotenom, kao što je slatki kroompir, znatno smanjuju rizik od nastanka opake bolesti.

Hrana bogata vitaminom D kao što je riba, posebno losos, pomaže u blokiranju razvoja krvnih sudova koji hrane tumor, a zaustavlja širenje kancerogenih i prekancerogenih ćelija. Omega 3 masne kiseline sprečavaju rast raka sprečavanjem rasta njegovih ćelija. Nalaze se u masnijoj ribi, a moguće ih je uneti konzumiranjem lanenog semena, barem jedne kašike dnevno.

Zeleni čaj zbog katehina koje sadrži sprečava rast raka. U istraživanju sprovedenom u Kini osobe koje redovno piju zeleni čaj znatno su manje podložne raku u poređenju s onima koji ga ne piju. Zelenim čajem se smanjuje rizik od razvoja raka pluća, prostate, debelog creva i dojke.

Paradajz sadrži likopen koji sprečava rak prostate. Važan je antioksidans koji sprečava razvoj i drugih vrsta raka.

Nar sadrži sastojke koji deaktiviraju jedinjenja koja izazivaju rak, a usporava i rast ćelija raka. Ovo voće je dobro uzimati u bilo kakvom obliku, bilo da se radi o svežem naru ili soku.

Luk je bogat antikancerogenim supstancama, a može se jesti uz salate.

Izvor: Stil

Pogledajte još