Očistite svoj organizam od zagađivača iz okoline

KIVI, LIMUN, GREJPFRUT I MANDARINA
Zbog bogatstva vitamina C, nezaobilazne su namirnice u borbi protiv otrova. Vitamin C se, naime, vezuje za etanol i benzen, ali i za druge derivate dima od cigareta, pa čak i za određene pesticide. Vitamin C ih pretvara u rastvorive soli, koji se urinom izbacuju iz organizma. Stoga stručnjaci preporučuju da svakoga dana popijete sveže ceđeni sok od dva limuna ili da pojedete dva kivija.

BELI I CRVENI KUPUS, KELJ, KELERABA I KARFIOL
Štite pluća jer su bogat izvor sulforafana, a najviše ga ima u klicama brokolija. Ova dragocena supstanca pomaže i jetri da se oslobodi toksina. Nažalost njena blagotvorna svojstva po ljudsko zdravlje slabe ukoliko je povrće izloženo dugotrajnoj termičkoj obradi. Stoga je najbolje da kupusnjače pripremate na pari ili da ih jedete sveže, u salati, u kombinaciji sa pikantnim povrćem, kao što su rotkva, repa ili rukola. Naime, one sadrže enzim mirosinazu, koji jača efikasnost sulforafana.

ZELENI ČAJ MOĆNI ANTIOKSIDANS

Da li ste znali da je najmoćniji kada je u obliku praha? Tada zeleni čaj sadrži najviše epigalokatehin galata, supstance koja jača odbrambeni sistem tkiva i u stanju je da udestostruči sposobnost proteina glutahiona da eliminiše toksične materije iz organizma. Zato stručnjaci preporučuju četiri šolje zelenog čaja na dan.

Izvor: B92

Pogledajte još