Od 6 do 21h više neće biti seksa i nasilja na televiziji

Na skupu "Zaštita dece označavanjem televizijskih programa" učestvovali su članovi RRA, UNS-a i UNICEF-a koji su izneli rezultate istraživanja o sadašnjem stanju u medijima i predložili mere rešavanja problema u označavanju programa.

Neki od predloga koje je RRA iznela na osnovu analiza UNICEF-a i UNS-a odnose se na uvođenje zaštićenog vremena od 6 do 21 sat, kada ne bi trebalo da se emituju sadržaji označeni sa 16, što, kao i oznaka 18, podrazumeva nasilne, seksualne i vulgarne sadržaje.

Problem primerenosti termina emitovanja uzrastu dece koja ih prate javlja se najčešće kod zabavnog programa. Do sada smo imali oznake za 12, 14, 16 i 18 godina, što je praksa u celom svetu i jedina koja je u ovom trenutku u funciji zaštite dece i omladine.

Taj sistem do sada nije davao odgovarajuće rezultate, pre svega, zbog repriziranja pojedinih emisija u neprimereno vreme, saopšteno je na skupu.

"Imamo programe koji nose oznaku 16 i emituju se u kasnijim satima, ali se njihove reprize emituju u prepodnevnim satima. RRA kao regulatorno telo hoće da, u saradnji sa UNS-om, UNICEF-om i kompletnom javnošću, dođe do boljih rešenja za zaštitu mladih. Donoseći novi set medijskih zakona imamo ideju da donesemo rešenja koja će biti obavezujuća za emitere", rekao je Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA.

UNS je primetio da pojedini emiteri pokazuju nesnalaženje u obeležavanju programa prema uzrastima. Pokazalo se da, prema kodeksu RRA, postoji uputstvo da se program označava, ali da ne postoji jednoznačna primena tih uputstava medijskoj praksi.

Postoje sadržajji koji nisu prikladni za emitovanje u preiodu kada se deca nalaze pred TV ekranom.

"Ustanovljeno je da emiteri označavaju program, ali postoji nesaglasje kada se kojom oznakom označava, kada se koji program emituje", izjavila je Dragana Bjelica iz UNS-a.

U istraživanju, koje su zajednički radili UNS i UNICEF, jasno se i vidi i to da programi koji sadrže nasilje u komičnom kontekstu, seksualno konotiran jezik ili promovišu stereotipe često ne nose nikakvu oznaku, što implicira da su pogodni za sve uzraste.

Takođe je zaključeno i da postoje nejasni kriterijumi za obeležavanje domaćih filmova i serija. Na skupu je istaknuto da je označavanje programa neophodno i pre svega namenjeno roditeljima koji bi trebalo da reaguju i deci dozvole ili uskrate praćenje određenih programa.

Predloženo je i da rijaliti programi mogu biti označeni oznakom 14, ali da u njima ne sme biti psovki, korišćenja cigareta i alkohola, svađa, golotinje i eksplicitnih ili prikrivenih seksualnih sadržaja.

Izvor: Blic

Pogledajte još