Novi Bluetooth: Uređaji će duže "pamtiti" vezu

Sa verzijom 4.1 uređaji će moći da prikupljaju podatke od odvojenih senzora (poput, recimo, onih koji prate rad srca ili mere temperaturu) i da ih preusmeravaju ka pametnom telefonu.

Podatke će moći da preuzimaju od više senzora odjednom koristeći pritom žiroskope i druge senzore ugrađene u pametni telefon. Uređaji će istovremeno moći da služe i kao središnje čvorište i kao periferija.

Novo izdanje donosi smanjenu interferencu između opreme potrebne za korišćenje LTE-a i uređaja koji koriste Bluetooth. Uređaji će duže moći da "pamte" prekinutu vezu, što će olakšati ponovno spajanje jednom kad se opet nađu u dometu.

Dodat je posebni kanal kojim je moguće povezati sve uređaje koji koriste standard 4.1, što znači da će biti moguće povezati se sa svim uređajima koji su u dometu - televizorima, konzolama, tabletima, mobilnim telefonima - na način sličan onome kakav sad koriste bežični ruteri putem IP-a.

Nadogradnju će moći da preuzmu i koriste postojeći čipovi, što ne znači da morate da kupujete potpuno novi uređaj ili hardver, piše Verge.

Broadcom je ponudio i zanimljive nove mogućnosti na svom novom sistemu na čipu BCM20736. Na tom jednom komadiću silicijuma kombinovan je Bluetooth, ARM-ov procesor i bežično punjenje.

U Bluetooth Special Interest Groupu nadaju se kako će time položiti temelje za budućnost u kojoj će uređaji povezani Bluetoothom moći direktno da komuniciraju sa internetom. Time bi ujedno mogli da otvore put i za stvaranje još tanjih uređaja.

Izvor: B92

Pogledajte još