Zašto je opasno gledati tuđe fotografije na Fejsbuku?

Tinejdžerke koje provode sate i sate na Fejsbuku gledajući fotografije svojih virtualnih prijateljica verovatno će imati problema sa načinom na koji doživljavaju sopstveno telo. Preciznije, to znači da bi većina njih mogla da ima iskrivljenu sliku o sebi, a to vremenom može dovesti i do poremećaja u ishrani, upozoravaju lekari.

Nezadovoljstvo koje se javlja kod ovih devojaka može dovesti do poremećaja kao što su anoreksija ili bulimija, ističu naučnici sa američkog univerziteta u Vašingtonu.

Oni su analizirali ponašanje 103 adolescentkinje koje su odgovarale na niz pitanja u vezi sa načinom na koji one doživljavaju sebe, odnosno svoje telo i koliko su zadovoljne ili nezadovoljne njime. Rezultati su pokazali da postoji veza između čestog gledanja tuđih fotografija i nezadovoljstva sopstvenim telom.

"Nije toliki problem količina vremena koja se provodi na Fejsbuku koliko količina vremena koja se potroši u gledanju fotografija. Tinejdžerke nakon gledanja tih fotografija dolaze do zaključka da nemaju dovoljno lepo telo pa počinju da razmišljaju o tome šta sve mogu da učine kako bi popravile situaciju, a to onda dovodi do poremećaja u ishrani"
, objasnila je Evelin Mejer, naučnica koja je radila na istraživanju.

Izvor: Tportal.hr , Foto: Morguefile

Pogledajte još