Čeka nas "divna" godina: Otkazi, poskupljenja, manje zarade...

Udar na budžet građani će osetiti već 1. januara, kada će PDV na osnovne životne namirnice umesto osam biti 10 procenata. Po nekoliko dinara u proseku biće skuplja jaja, mleko, meso, žitarice, ulje, voda... Za prosečnu potrošačku korpu biće potrebno najmanje 450 dinara više.

Primanja iz budžeta istovremeno će rasti manje nego prethodnih godina i do 70 procenata. Budžetom za 2014. je predviđen rast od 0,5 odsto u aprilu i jedan procenat u oktobru. Penzioneru sa 24.000 dinara penzije to bi donelo povišicu od 360 dinara godišnje. Radnik u javnom preduzeću s platom od 50.000 dinara istovremeno bi dobio 750 dinara. Vlada se, međutim, i ovde ogradila, pa je u zakonu navela da su i ove povišice sigurne samo ako do jula ne donese drugačiji propis.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić poručuje da pred Srbijom nije nimalo lak period, ali obećava da bolji život treba očekivati krajem naredne godine. Ministar privrede Saša Radulović kaže da pravi boljitak treba očekivati 2015, dok ministar finansija Lazar Krstić ne krije da je budžet za 2014. tek uvod u ozbiljne mere štednje.
Vlada za narednu godinu predviđa i zamrzavanje zapošljavanja u državnom sektoru. Istovremeno, ima šest meseci da reši sudbinu 600 posrnulih državnih preduzeća u kojima bi otkaz trebalo da dobije najmanje 30.000 ljudi.

Vaso Lekić, vlasnik kompanije „Fudlend“, kaže da ništa bolje ne treba očekivati ni u privatnom sektoru.

- Stezanje kaiša u javnom sektoru doneće i nove otkaze i pad prometa u privatnim firmama. Kompanije će samo gledati kako da smanje troškove i prežive - kaže Lekić za „Blic“. On dodaje da je promet u „Fudlendu“ već pao za 10 do 15 odsto.

Anketa UPS pokazuje da 40 odsto poslodavaca ne planira zapošljavanje mladih u 2014. Poslodavci izbegavaju da zaposle starije od 50 godina.

Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, kaže da su mere Vlade „tek početak puta“.
- Ključno je da se shvati da ćemo i narednih godina morati da poboljšamo stanje javnih finansija da bismo izašli na zelenu granu - upozorio je Vučković.

Budžetom za 2014. Vlada je predvidela zamrzavanje zapošljavanja u javnom sektoru, ali je ostavila prostor za novih 74.000 radnih mesta. Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da je javni sektor sa 740.000 ljudi već pretrpan.

- To pokazuje računica po kojoj privatna preduzeća na dinar profita izdvajaju 1,5 dinara na zarade zaposlenih, a javna čak 14,5 dinara - rekao je Madžar.

Izvor: Blic

Pogledajte još