Ako ćete već da lažete, radite to popodne

Od popodne pa nadalje “moralni kompas” se zamara, i tada nam lakše polazi za rukom da slažemo nekog - iznenađujući je rezultat istraživanja na Harvardu i Univerzitetu u Juti, objavljenom u naučnom časopisu “Sajkolodžikal sajens”.

Istraživanje je vršeno u četiri različite faze. U prve dve tražilo se od studenata da identifikuju tačan broj tačkica koje su se pojavljivale na levoj ili desnoj strani ekrana.

Učesnici su potom “nagrađivani” na osnovu toga ko bi izjavio da je završio zadatak (a ne na osnovu tačnosti odgovora), i primali su više novca ako su govorili da su videli više tačkica na desnoj strani.

U preostale dve faze učestvovali su ispitanici iz svih delova SAD, zahvaljujući Amazonovom sajtu Mechanical Turk, servisu koji vrši ankete na internetu.

Učesnici u prvoj grupi trebalo je da pošalju pravi ili ili lažni mejl virtuelnom partneru, a za to su dobijali 25 centi (za iskrene poruke) ili 50 centi (za izmišljene). Druga grupa je rešavala virtuelnu slagalicu u zamenu za novac, koji je dobijao svako ko bi izjavio da je završio zadatak (a ne onome ko ga je stvarno završio).

Pokazalo se da je svim učesnicima bilo lakše da slažu popodne, a to se događalo pre svega onima koji su sebe okarakterisali kao poštene i da imaju osećaj krivice kada moraju da lažu. Oni koji su pre ispitivanja rekli da nemaju problem sa tim da slažu, bili su manje osetljivi na “efekat popodneva”, i lagali su bez izuzetka, i pre i popodne.

Izvor: Blic Žena

Pogledajte još