Crvena zvezda je pre 22 godine postala klupski šampion sveta! (VIDEO)

U vremenu kada srpski fudbal malo čime uspeva da nas obraduje, ostalo nam je da se prisećamo slavnih dana sada već daleke prošlosti.

Jedan od trenutaka definitivno vrednih sećanja je 8. decembar 1991. kada je Crvena zvezda u Interkontinentalnom (Tojota) kupu u Tokiju savladala čileanski Kolo Kolo 3:0 i postala (u to vreme nezvanični) klupski prvak sveta. Od 2005. takmičenje je zamenjeno zvaničnim Svetskim prvenstvom za klubove.

Najbolja generacija Crvene zvezde, ujedno najuspešnija koju je uopšte imao srpski i jugoslovenski fudbal, trijumfom u prestonici Japana nadogradila je dugo očekivano osvajanje Kupa šampiona, kada je u Bariju 29. maja iste godine u finalu na penale savladala Olimpik iz Marseja 5:3, posle 120 minuta igre bez golova.

Sastav u Tokiju bio je nešto izmenjen u odnosu na onaj iz Barija, u međuvremenu su otišli golman i kapiten Stevan Stojanović, Robert Prosinečki, Dragiša Binić, Slobodan Marović, Refik Šabanadžovič i trener Ljupko Petrović, što nije sprečilo crveno- bele da pokažu protiv osvajača Kopa libertadores da im u to vreme na svetu nije bilo ravnih.

Zvezda je nastupila u sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Ratković, Stošić, Pančev, Savićević, Mihajlović, sa trenerom Vladicom Popovićem.

Junak utakmice bio je Vladimir Jugović, dvostruki strelac u 21. i 59. minutu, ujedno i učesnik akcije kod trećeg gola u 71. minutu kada je Darko Pančev na dodavanje Siniše Mihajlovića zatresao mrežu. Zvezda je u 43. minutu ostala sa igračem manje posle isključenja kapitena Dejana Savićevića, asistenta kod prvog gola, ali čileanski klub i sa brojčanom prednošću do kraja je ostao u podređenoj ulozi.

Zvezdina dominacija Evropom i svetom, nažalost, nije dugo trajala, u to vreme Jugoslavija je u ratu doživljavala tragični kraj, a 1992. godine uvedene su i sankcije Ujedinjenih nacija, čija je jedna od posledica bio i raspad velikog tima Zvezde i odlazak u inostranstvo. U ove dve decenije i nešto više, najtrofejniji srpski fudbalski klub doživeo je sunovrat i sada je u teškoj materijalnoj situaciji opterećen dugovima koji iznose više od 40 miliona evra, a budućnost je, u najboljem slučaju, neizvesna.

Iz vremena kada je Zvezda pokorila svet u klubu su trenutno tri čoveke, predsednik Dragan Džajić, tim-menadžer Mirko Abramović i ekonom Stojan Milanović.

Za danas u podne zakazan je svečani koktel na Marakani čime će Zvezda obeležiti godišnjicu jednog od najvećih uspeha, a domaćin će biti predsednik Džajić.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još