Otvoren 16. Festival evropskog filma na Paliću

PALIĆ, 18. jula 2009. (Beta) - Britanski reditelj Ken Rasel otvorio je u subotu uveče na Letnjoj pozornici na Paliću 16. Festival evropskog filma.

Rasel je ovogodišnji dobitnik tradicionalne festivalske nagrade "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskoj kinematografiji, a to prestižno priznanje uručio mu je večeras direktor Festivala evropskog filma Radoslav Zelenović.

"Verovatno se pitate zbog čega sam ovde... ne znam zašto se svi smeju... došao sam da primim ovu prestižnu nagradu, veoma mi je značajna", rekao je Rasel na svečanosti.

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić upozorio je na svečanosti da su "slike sveta koje dopiru do nas uznemirujuće" i dodao da je obaveza autora da ih predstavljaju "bez ikakve cenzure i otpora".

Publiku su pozdravili i pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić i gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, koji su istakli da je Festival evropskog filma na Paliću ponos Vojvodine i Subotice, jer publici "već 16 godina omogućava da putuje bez viza".

Ovogodišnju festivalsku ponudu čini devet programa, a u glavnoj takmičarskoj selekciji za Zlatni i Palićki toranj nadmeće se 12 filmova.

Pogledajte još