"Gravitacija" i "Her" filmovi godine

Kritičari nisu mogli da izaberu jednog pobednika u tri kategorije - najbolji film, glumica i sporedna muška uloga. Kritičari iz Los Anđelesa takođe su proglasili Alfonsa Kuarona najboljim režiserom zbog "Gravitacije" koja je osvojila i nagrade za najbolju kinematografiju i montažu.

Prošle sedmice, kritičari iz Njujorka izabrali su film "American Hustle" za najbolji u 2013. a Blančetovu za najbolju glumicu dok je Nacionalni odbor kritičara (National Board of Review) proglasio Spajk Džonzov "Her" za najbolji film.

"Her" je ljubavna priča o povučenom piscu iz Los Anđelesa koga igra Hoakin Feniks i njegovom kompjuterskom sistemu. Film u probrane američke bioskope stiže kasnije u decembru.

Nagrada za najbolji scenario otišla je u ruke režisera Ričarda Linklatera i glumaca Žuli Delpi i Itana Houka za film "Pre ponoći".

Dern je glumačko priznanje dobio za ulogu starijeg čoveka ubeđenog da je osvojio nagradu na lutriji u "Nebraski" Aleksandra Pejna.

Za najbolju glumicu proglašene su Blančet (Blue Jasmine) i Eskarkopulos (Blue is the Warmest Color).

"Blue is the Warmest Color" dobio je i nagradu za najbolji strani film a to francusko ostvarenje bilo je i pobednik festivala u Kanu.

Dve nagrade dodeljene su i u kategoriji najbolja sporedna muška uloga - Džaredu Letu za ulogu transeksualca u "Dallas Buyers Club" i Džejmsu Franku za ulogu dilera u "Spring Breakers".

Lupita Njong'o dobila je nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu "12 Years a Slave".

Za najbolji dokumentarac proglašen je kanadski film o mitu, pamćenju i porodičnim pričama "Stories We Tell", dok je za najbolji animirani film proglašen "Ernest & Celestine".

Juče su i Bostonsko udruženje filmskih kritičara i Njujorški onlajn kritičari proglasili "12 Years a Slave" najboljim filmom u 2013. povećavši mu tako šanse za Oskara. B92

Pogledajte još