Hakeri iz Kine špijunirali evropske ministre

Prema tim podacima hakeri su slali elektronsku poštu u kojoj je skriven zlonamerni program koji bi im omogućio uvid u detalje o eventualnoj vojnoj intervenciji SAD u Siriji.

Ova sigurnosna kompanija nije otkrila koji su evropski ministri bili predmet napada ali je saopštila da su uzorci zlonamernih programa pokazali da su u pitanju političari iz grupacije G20, a da je ukupno bilo zaraženo devet kompjutera.

Kompjuteri su bili napadnuti uoči i u toku godišnjeg samita grupe nacija G20, krajem ovog leta u Sankt Peterburgu, na kome se razgovaralo uglavnom o građanskim ratu u Siriji, a na samitu je učestvovala i Kina.

Tokom jedne sedmice u avgustu istraživači kompanije su imali mogućnost da prate jedan od ukupno 23 servera koji su korsitili hakeri iz takozvane Ke3chang grupe, nakon što su primetili da mallicioizni kod u jednom od fajlova. Tokom cekle sedmice praćene su aktivnosti zlonamernog programa i utvrđeno da nijedan dokument nije ukraden ili prepravljen.

"U tom periodu to je izgledalo kao neka vrsta "mrežnog izviđanja", saopštio je jedan od stručnjaka sigurnosne kompanije.

Prema procenama stručnjaka, hakerska grupa Ke3chang aktivna je od 2010. godine i uglavnom joj je cilj bio špijuniranje vazduhoplovnih kompanija i firmi koje se bave energetikom i različitom proizvodnjom, ali je svoje zlonamerne programe ubacivala i u kompanije koje se bave visokom tehnologijom i u računare raznih vladinih službenika.

Pre nekoliko godina ista grupa kineskih hakera su iskoristili mogućnost i javnosti stavili na uvid golišave fotografije karle Bruni, supruge tadašnjeg predednika Nikole Sarkozija, a stručnjaci iz komanije FireEye su saopštili da iako je savim sigurno da su hakeri iz Kine, ne može se sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da su na bilo koji način podržani od kineske vlade.

izvor: B92

Pogledajte još