Delegacija MUP-a na skriningu u Briselu

Kako je saopšteno iz MUP-a, novi pristup u pregovaranju ogleda se kako u činjenici da će proces skrininga za poglavlja: 23 “Pravosuđe i osnovna prava” i 24 “Pravda, sloboda i bezbednost” započeti pre održavanja međuvladine konferencije, kao i da će se pregovori otvoriti i zatvoriti sa ovim poglavljima.

Predstavnici delegacije Srbije će, kroz pripremljenje prezentacije, a u skladu sa pregledom pravnih tekovina EU na eksplanatornom skriningu, prikazati zakonodavni okvir na kome počiva pravno uređenje nadležnih organa i organizacija za sprovođenje i kontrolu propisa.

Tokom skrininga će se dati ocena usaglašenosti sa pravnim tekovinama EU, pregled administrativnih kapaciteta kojima Srbija raspolaže i biti izloženi planovi za budućnost.

Oblasti u okviru kojih će biti predstavljene pravne tekovine su: pravosudna saradnja u građanskim i krivičnim stvarima, saradnja u oblasti droga, borba protiv organizovanog kriminala i terorizma, policijska saradnja, integrisano upravljanje granicom, azil, legalne i ilegalne migracije.


Blic

Foto: Milan Obradović / Beta

Pogledajte još