NUNS: Reagujte na pretnje Aidi Ćorović

NUNS poziva nadležne organe da efikasno reaguju na pretnje koje su joj upućene.

Aida Ćorović saopštila je da se povlači s mesta direktorke organizacije Urban-In i da nema pretnji, ucena ili ruganja koja će joj "zatvoriti usta ili vezati ruke". Toj aktivistikinji iz Novog Pazara je krajem novembra dodeljena stalna policijska pratnja zbog pretnji za koje je ocenjeno da joj ozbiljno ugrožavaju bezbednost.

U saopštenju NUNS je ocenio da činjenica da se na taj korak Aida Ćorović odlučila na Dan ljudskih prava vrlo jasno govori o stepenu dostignutih sloboda i zaštiti ljudskih prava u Srbiji, a posebno u Sandžaku.

"Država u kojoj je stalna policijska pratnja jedini način da se sačuva nečiji život i očuva pravo na slobodu javnog izražavanja ne može dobiti prelaznu ocenu na ispitu demokratičnosti",
piše u saopštenju.

NUNS je podsetio da je Aida Ćorović jedna u nizu onih koje policija mora da čuva danonoćno samo zbog toga što se usuđuje glasno i jasno da kaže svoje mišljenje i dela na dobrobit svih ugoženih ljudi i zarad zaštite elementarnih ljudskih prava i dostojanstva.

Udruženje je izrazilo i žaljenje što Urban-In na tako drastičan način ostaje bez svoje najvažnije članice, ali i nadu da će taj formalni gubitak biti novi podsticaj u daljem radu te nevladine oranizacije.


Beta

Pogledajte još