Berlinale: Nikola Rakočević je srpski Shooting Star

Žiri koji je odabrao zvezde za 2014. činila su poznata imena iz sveta evropskog filma među kojima su norveški glumac i bivši nosilac priznanja Shooting Star Anders Basmo Kristijansen, filmski kritičar Čarls Grant iz Velike Britanije, nemački režiser Hermina Huntgeburt, hrvatski kasting direktor Oriana Kunčić i producent Jani Tiltges iz Luksemburga.

Shooting Stars 2014: Srbija: Nikola Rakočević
Danska: Danica Ćurčić Nemačka: Maria Dragus
Italija: Miriam Karlkvist Holandija: Marvan Kenzari
Norveška: Jakob Ofteboro
Poljska: Mateuš Košćjukevic
Rumunija: Kozmina Stratan
Švedska: Eda Magnason
Velika Britanija: Džordž Meke

Shooting Stars je stekao reputaciju programa koji otkriva sirov talenat. Raznovrstan skup glumaca koje smo odabrali za 2014. još jednom u prvi plan stavlja raznolikost porekla i nadarenost kojima mlade evropske zvezde doprinose glumačkom izrazu. Jako smo zadovoljni našim izborom i radujemo se napretku i budućim dostignućima ovih mladih glumaca.“, izjavila je Hermina Huntgeburt.

Nikolu Rakočevića nominovao je Filmskog Centra Srbije, zahvaljujući ulogama ostvarenim u sledećim filmovima: Krugovi, režija Srdan Golubović (Srbija, Nemačka, Francuska, Slovenija, Hrvatska, 2013); S/Kidanje, režija Kosta Đorđević (Srbija, 2013); Travelator, režija Dušan Milić (Srbija, 2014).

Najmlađi od pet kolega glumačkog ansambla filma Krugovi, Nikola se ističe snažnim i živopisnim izrazom. Nikola poseduje izuzetnu energiju i harizmu a njegova dosadašnja glumačka karijera potvrđuje impresivan glumački registar što je garancija za nove glumačke izazove.“, saopštio je žiri povodom svoje odluke.

Godišnja revija mladih i perspektivnih evropskih glumaca, po izboru žirija profesionalaca iz filmske industrije, ove godine predstavlja mlade izvođače iz različitih zemalja kao što su Danska i Srbija.

Talentovane buduće zvezde izabrane su sa spiska od 24 nominovana glumca biće predstavljene medijima i uticajnim stručnjacima iz sveta filma od 6. do 10. februara, na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2014.

European Shooting Stars je deo EFP-ovog godišnjeg programa koji je finansijski podržan od strane MEDIA programa Evropske unije i organizacija-članica EFP. Pored toga, podršku projektu svake godine pružaju promotivni partneri, čime se glumcima koji imaju tu sreću da budu odabrani omogućava da na Berlinalu učestvuju u širokom dijapazonu aktivnosti vezanih za filmsku industriju.

Više podataka o izboru za 2014 i Shooting Stars programu možete naći na www.shooting-stars.eu i www.facebook.com/ShootingStarsEFP.

Izvor: Filmski centar Srbije

Pogledajte još