‘Sirotinjska hrana’ čini čuda za naš organizam

Krompiri telu pružaju esencijalan izvor goriva i energije. I još mnogo mnogo toga. Čitajte zašto su krompiri dragoceni.

Krvni pritisak
Istraživači s Instituta za proučavanje hrane u Norviku u krompiru su pronašli jedinstvene molekule nazvane kukoamini koji snižavaju visok krvni pritisak. Primera radi, tradicionalna kineska medicina koristi biljku, goji bobice, koje takođe sadrže kukoamine, kako bi pripremili čaj koji snižava krvni pritisak. Iako još nije precizno utvrđena količina krompira koju bi trebalo da konzumirate za terapeutske svrhe, smatra se da nekoliko pojedenih krompira dnevno ima tendenciju smanjivanja krvnog pritiska.

Vitaminska bomba
Engleski i španski mornari iz 19. veka jeli su krompir kako bi sprečili oboljenje od skorbuta. Iznenađujuće bogat vitaminom C, koji znatno potpomaže imuni sistem, srednje veliki krompir (150g) s korom sadrži čak 27 mg vitamina C, što je gotovo pa polovina preporučene dnevne doze. Krompiri su takođe veoma bogati vitaminom B, folnom kiselinom i mineralima poput kalijuma, magnezijuma i gvožđa. Krompiri su podzemni gomolji, što znači da skladište sve vitamine i minerale potrebne za uzgoj novih biljaka krompira u proleće. Uprkos sveopštoj zabludi da su samo prepuni štetnog skroba, krompiri su zapravo veoma bogati hranjivim materijama.

Stres
Krompiri su izuzetno bogati vitaminom B6, neophodnim za obnovu ćelija, zdravlje nervnog sistema i uravnoteženo raspoloženje. Samo 100 g pečenog krompira sadrži 21 odsto preporučene dnevne doze ovog vitamina.

Vitamin B6 koristi se u proizvodnji neurotransmitera – hemijskih materija koje prenose impulse u sinapsama nervnog sistema, odnosno poruke od jedne ćelije do druge. Neurotransmiteri, poput serotonina i dopamina, potrebni su za regulisanje raspoloženja, a za sve ovo potreban je upravo vitamin B6. Takođe, spomenuti je vitamin potreban i za proizvodnju adrenalina, hormona koji nam pomaže u reagovanju na stres, kao i za proizvodnju GABA-e, materije koja nam pomaže da se opustimo i osećmo zadovoljno.

Zdravlje kože
Vitamin C, kompleks vitamina B i minerali poput kalijuma, magnezijuma, fosfora i cinka pogodni su za zdravlje kože. Osim toga, masa dobijena gnječenjem sirovih krompira pomešana s medom može poslužiti kao odlična maska za lice. Ovo pomaže u sprečavanju nastanka akni i ublažava mrlje na koži. Ako se eksterno nanese na opekotine, ova smesa pruža osećaj olakšanja i pomaže u zaceljenju. Izgnječeni krompiri, čak i voda u kojoj su se krumpiri prali, odlični su za dobijanje čiste i mekane kože.

Reumatizam
Postoje dva aspekta ovog faktora. Vitamini, kalcijum i magnezijum u krompirima daju olakšanje onima koji pate od reume. Voda koja se dobija kuvanjem krompira takođe ima isti učinak. No, zbog visokog nivoa ugljenih hidrata sklon je povećanju telesne težine koja može imati negativno dejstvo kod ljudi s reumatskim oboljenjima.

Kamen u bubregu
Kamen u bubregu uzrokovan je uglavnom zbog povećanog nivoa mokraćne kiseline u krvi. U tim slučajevima treba izbegavati hranu bogatu proteinima, posebno životinjskim proteinima poput mesa, ćuretine, škampa, morskih riba, jaja, mleka, itd., kao i spanać, crni pasulj i druge vrste pasulja koje povećavaju nivo mokraćne kiseline u krvi.

Gvožđe i kalcijum takođe potpomažu stvaranje bubrežnog kamenca, a s obzirom da je krompir bogat obema materijama možda se ‘na prvu’ ne čini pogodnim. Ipak, s obzirom da je krompir veoma bogat i magnezijumom koji sprečava taloženje kalcijuma u bubrezima i drugim tkivima, ovo ga čini korisnim za lečenje bubrežnih kamenaca.

Izvor: Net.hr
Foto: potatoes.com

Pogledajte još