Više od 50 mrtvih u verskim okršajima i napadu bespilotne letelice u Jemenu

Rojters dodaje da je 15 ljudi ubijeno i pet ranjeno u vazdušnom napadu pošto je grupa koja je krenula na svadbu bila zamenjena s konvojem pripadnika Al Kaide u centralnoj Al Bajda provinciji, naveli su danas lokalni zvaničnici.

Zvaničnici nisu identifikovali koji je avion na meti imao nedužne Jemence, dok su neimenovani izvori rekli da je reč o američkoj bespilotnoj letelici.

Sukobi na severu zemlje počeli su pošto su ultrakonzervativni Salafisti preuzeli uporište Havtija u strateškom planinskom području u blizini granice sa Saudijskom Arabijom.

Dve strane su vodile borbe artiljerijskom vatrom, minobacačkim granatama i mitraljezima u gradu Al Faga, nakon čega su se sukobi dodatno zaoštrili.

Havti pobunjenici pokrenuli su pobunu 2004 protiv predsednika Ali Abdulaha Saleha koji je otišao s vlasti prošle godine posle narodne pobune protiv njegove vladavine, međutim, na severu zemlje, uprkos krhkom primirju u ostalom delu zemlje, borbe i dalje traju.

Pobunjenici su optužili Salafiste da pokušavaju da steknu uporište na teritoriji pod njihovom kontrolom i da šire šerijatski zakon po školama, preuzmu džamije i pridobiju sledbenike.

AP navodi da posmatrači ocenjuju da je taj sektaški sukob zapravo konflikt između regionalnih sila - šiitskog Irana i sunitske Saudijske Arabije.

Izvor: Blic

Pogledajte još