Srednjoškolci u Srbiji nezadovoljni medijima

Istraživanje je sprovedeno u oktobru i novembru u okviru kampanje za medijsku pismenost koju sprovodi Medijska koalicija uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj.

Na osnovu odgovora 2.453 učenika srednjih škola utvrđeno je da mladi tog uzrasta predominantno smatraju da prepoznaju manipulaciju i da mediji utiču na način razmišljanja drugih u njihovoj okolini, ali da su oni sami na taj uticaj imuni.

Čak 79 odsto tvrdi da ne gledaju rijaliti programe, ukupni uticaj medija na ljude ocenjuju kao relativno mali, a najuticajniji među medijima za njih su Internet, društvene mreže i televizija.

Mladi takođe u velikom procentu primećuju negativan uticaj medija na mlade, posebno pridavanjem pažnje "starletama", ali i negoduju zbog načina na koji su predstavljeni u medijima, jer se akcenat stavlja na incidentne pojave, a ne na pozitivne primere.

U okviru projekta "Moć medija i mladi" danas je održana i tribina na kojoj su u razgovoru sa učenicima razmatrani rezultati ovog istraživanja, a državna sekretarka u Ministarstvu kulture i informisanja Gordana Predić je tom prilikom upozorila na veoma nizak nivo medijske pismenosti u Srbiji, zbog čega je, kako je objasnila, potreba za medijskim opismenjavanjem postala integralni deo Medijske strategije.

Ministarstvo kulture i informisanja je zato, kako je rekla, insistiralo, dajući mišljenje o nacrtima zakona kojima se reguliše obrazovanje odraslih i omladine, da se medijska pismenost uvrsti u obrazovne programe.

"Sa vama je najlakše manipusati, jer nemate široka saznanja o mnogim stvarima, ali može se manipulisati i starijima koji imaju dovoljno iskustva, ali nisu dovoljno obavešteni o nekim stvarima, zbog toga nam je neophodna dogradnja medijske pismenosti"
, rekla je Predić.

I potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Dragan Janjić rekao je učenicima beogradskih srednjih škola da je važno da kao mladi nauče što više o medijima i shvate da postoji njihova manipulativna strana, posebno u Srbiji gde medijska scena ne može da se pohvali uređenošću.

Izvor: b92

Pogledajte još