Vekarić: Zločini u "žutoj kući" ne mogu da zastare

Decembra 16. 2010. godine Komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope usvojio je izveštaj specijalnog izvestioca EU Dika Martija, u kome je navedeno da su Srbi kidnapovani na Kosovu završili u kampovima u Albaniji - u "žutoj kući" u selu Burelj gde su im vađeni organi.

"Mislim da nije moguće da zločin u 'žutoj kući' zastari, mogu da zastare neka dela ako nije preduzeta nijedna procesna radnja. U Srbiji se to delo tretira kao ratni žločin, krivično delo koje nikada ne zastareva", rekao je Vekarić agenciji Beta.

Zamenik tužioca za ratne zločine je dodao da ne može da polemiše na koga - na koju zemlju je direktor kancelarije Stejt dipartmena za južnu i centralnu Evropu Džonatan Mur mislio kada je rekao da u junu ističu zakonski rokovi za istragu o eventualnim zločinima u predmetu o trgovini organima.

"Postavlja se pitanje u odnosu na koju je zemlju - Albaniju, Nemačku, SAD, Kosovo - ako tumači Kosovo kao nezavisnu državu, Mur mislio. Kod nas se to delo tretira kao ratni zločin koji nikad ne zastareva. Srbija je pokrenula postupak i taj zločin ne može ni u jednom slučaju da zastari" , kazao je Vekarić.

Mandat Euleksovog specijalnog tima za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i severu Albanije ne može da se ugasi, oni rade jako dobro i na profesionalan način i ne bi formirali tim da ne misle da obave istragu do kraja, rekao je Vekarić.

Izvor: Beta
Foto: Printskrin B92

Pogledajte još