Žene se kaju što su imale seks, a muškarci što nisu

Muškarci najviše žale za seksualnim avanturama koje su propustili, dok se žene kaju zbog upuštanja u seks avanturu, pokazala je studija istraživača sa Univerziteta u Teksasu. U ovoj studiji u kojoj je istraživano seksualno ponašanje muškaraca i žena, učestvovalo je 24.000 ljudi.

Tom prilikom otkriveno je da momci i devojke žale za potpuno različitim odlukama koje su doneli u vezi sa seksualnim odnosima u prošlosti.

Najčešće stvari zbog kojih se žene kaju je taj što su izgubile nevinost sa pogrešnim partnerom, a takvu odluku donelo je 24 odsto učesnica studije. Odluka zbog koje se 23 odsto devojaka kaje je što su prevarile svog bivšeg ili sadašnjeg dečka, dok 20 odsto dama smatra da su prerano imale seksualni odnos.

Sa druge strane, muškarci se osećaju potpuno drugačije. Prema rezultatima ove studije, njih 27 odsto kaje se što nisu načinili prvi korak ka devojci koja ih je seksualno privlačila, a 23 odsto muškaraca žali jer nisu bili seksualno aktivniji kada su bili mlađi. Kada je reč o nedovoljnoj seksualnoj aktivnosti, 19 odsto momaka smatra da su trebali da imaju više seks avantura kada su bili singl.

Istraživači ovu razliku objašnjavaju evolucijom - žene se kaju zbog neobaveznog seksa jer su svesne da može da dođe do začeća, ali i emotivnih posledica. Muškarci žele svoje naslednike, zbog čega žale što nisu imali više seksualnih avantura. Međutim, naglašavaju i da važnu ulogu u ovakvim rezultatima igraju kulturni standardi društva.

"Ne sumnjamo u to da su društvene norme, kao što su 'dupli standardi' kada je reč o seksualnosti muškaraca i žena od izuzetnog značaja za ovakve rezultate", objasnio je vodeći istraživač Endru Galperin. "Ipak, moguće je da ove norme imaju korene daleko u prošlosti, u pritiscima kojima je oblikovano mišljenje muškaraca i žena".

Izvor: Mondo

Pogledajte još