Osnovne namirnice za godinu dana pojeftinile i do 25 odsto

Kada se poredi novembar ove, sa istim mesecom 2012. godine, litar ulja je sa prosečnih 160 sada pojeftinio na oko 125, mada u nekim trgovinama može da se kupi i po 110 dinara. Po nižim cenama prodaje si i brašno, kilogram sada može da se nađe i po 38 dinara, zatim šećer, koji je sada za dvadesetak dinara jeftiniji nego lane i staje oko 80 dinara. Niže su i cene nekih vrsta svežeg mesa, piletine, koja sada u nekim marketima staje oko 249 dinara. I vekna hleba je pojeftinila za oko pet dinara.

I mada su u ovom periodu poskupeli energenti, dakle skočili su troškovi proizvodnje i transporta, dobavljači i trgovci poklekli su pred praznim džepovima kupaca. Naprosto, ponudu u rafovima sada diktira kupovna moć građana.

- Prvi put tržište je nateralo prometnike i dobavljače da smanje marže, a time i cene nekih proizvoda - kaže ekonomista Danilo Šuković. Vi možete da podižete cene koliko želite, ali nema u džepu tih para koje bi mogle to da plate. To je jasno i u toj računici nema mnogo filozofije. I dalje je drastičan pad prometa u maloprodaji, što je signal da nema još oporavka privrede.

Ekonomista Vladana Hamović ističe da je rast potrošačkih cena u novembru ove, u odnosu na isti mesec prošle godine 1,6 odsto, pri čemu hrana iskazuje smanjenje za minus 4,3 odsto. Posle mnogih poskupljenja, pri čemu energenti imaju značajno mesto i uticaj na ukupno kretanje cena na malo, očigledno je da je, što se bar osnovnih prehrambenih proizvoda tiče, njihov rast ublažen ovogodišnjim dobrim poljoprivrednim rodom.

- Na ukupno kretanje cena i dalje najveći uticaj ima monopolski položaj trgovinskih lanaca, ističe Hamovićeva.

- To se u poslednje vreme najbolje vidi kroz njihovo međusobno „utrkivanje“ ko će dati povoljnije uslove prodaje i plaćanja, kroz stalne akcije po grupama proizvoda, popuste po raznim osnovama i odložena plaćanja koja negde idu i do godinu dana.

Izvor: Novosti
Foto: studentreporter.org

Pogledajte još