Tuže IBM zbog učestvovanja u programu špijuniranja

Kako prenosi portal bug.hr, zastupnici akcionara IBM-a tužili su korporaciju zbog navodnog skrivanja, pa i pomaganja američkom programu masovnog nadzora na internetu, koji je otkrio Edvard Snouden.

IBM je snažno lobirao u američkom Kongresu za zakon koji bi dopuštao deljenje podataka kompanije i njihovih korisnika širom sveta sa američkom Agencijom za nacionalnu bezbednost (NSA), što je navodno dovelo do značajnih gubitaka kompanije na kineskom tržištu, i pada njene tržišne vrednosti za više od 12 milijardi dolara.

U Fondu za penzije i pomoć saveznim šerifima iz Luizijane, koji je pokrenuo tužbu, veruju da je takvo ponašanje IBM-a nateralo kineske vlasti na ubrzano raskidanje ugovora, što je dovelo do finansijskih gubitaka u njihovom fondu.

Rezultati IBM-a za treći kvartal ove godine za kinesko tržište pokazali su ukupan pad prodaje od 22 odsto, i pad prodaje hardvera od 40 odsto.

Prihod kompanije za treći kvartal pao je za četiri odsto, što je lošije od predvidjanja analitičara.

Kao odgovorni za ovakve rezultate u optužnici se imenuju glavna izvršna direktorka IBM-a, Virdžinija Rometi i finansijski direktor kompanije Mark Loughridž, koji ovog meseca odlazi u penziju.

Kompanija IBM odbila je, za sada, da da bilo kakav komentar na ovu tužbu.

Foto: Beta/AP Photo/Toby Talbot
Izvor: Blic

Pogledajte još