Vučić: Uskoro rezultati u borbi protiv kriminala i korupcije

Foto: Miloš Miškov / Beta

"U okviru sistematske borbe koju vodimo u borbi protiv kriminala i korupcije imamo dobru saradnju s organima RS i BiH i očekujemo da u narednom periodu vidite i konkretne rezultate tih naših poslova”", rekao je Vučić nakon razgovora koje su on i premijer Srbije Ivica Dačić imali sa predsednikom i premijerkom Republike Srpske Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović.

Izrazivši zadovoljstvo zbog održavanja sednice vlada Srpske i Srbije, Vučić je rekao da je za građane RS-a i Srbije daleko važnije da se grade odnosi u ekonomiji koji će proizvesti nova radna mesta.

On je naveo da ima tržišta za poljoprivredne proizvode i da će se po tom pitanju raditi u narednom periodu.

"Dobro nam je došla svaka roba iz RS i pomoćemo oko plasmana, i zajednički uspeti da nađemo tržište za proizvode iz RS i Srbije, jer je to u interesu naših građana", kazao je Vučić i naglasio da Srbija ima dobru saradnju sa organima vlasti RS i da će se ona nastaviti i u budućnosti.

Dodik je rekao da je na sastanku sumirano ono što je urađeno dosad, te da je podignut visok stepen saradnje i da se ona odlikuje "izuzetno prijateljskim odnosima na svima poljima“.

On je naglasio da je u središtu pažnje bila ekonomija, saradnja u toj oblasti i nastup na trećim tržištima, kao i projekti iz energetske oblasti.

Saradnja Srpske i Srbije se odvija u skladu s Dejtonskim sporazum, na dobrobit naroda i RS i Srbije i nije na štetu bilo koga drugog, podvukao je Dodik, prenosi Fena.

"Tu nema ničeg skrivenog, želimo da naše odnose gradimo i razvijamo u interesu obe republike, ne na štetu BiH ili bilo koga trećeg, već isključivo na dobrobit svih”"
, rekao je Dodik.

On je takođe najavio saradnju u borbi protiv kriminala i korupcije, navodeći da je Srbija u tom smislu nesumnjivi lider u regionu.

"Za tu borbu je potreban stabilan pravosudni sistem, a cenim da RS to nema i sve aktivnosti koje smo sprovodili nisu dobile krajnji efekt”"
, rekao je on i dodao da je o tome informisao i Vučića.

Dodik je Srbiji čestitao na pozitivnim ocenama i skorom početku pregovora sa EU i ponovio da RS čeka da Federacija BiH reši pitanje "Sejdić-Finci" zbog kojeg je BiH zaustavljena na evropskom putu.

"Problem leži u FBiH i čekamo već godinama da se to deblokira", naveo je Dodik.

Sastanku je, kako je prenela agencija Fena, prisustvovao i premijer Srbije Ivica Dačić. Vučić nije prisustvavao jednom delu tog sastanka, već je u sedištu SDS-a u Banjaluci razgovarao s liderom te stranke Mladenom Bosićem.

Podržavam svaku odluku Republike Srpske

Aleksandar Vučić izjavio je da podržava narod u Republici Srpskoj i svaku odluku koju donese srpski narod u RS.

"Ja podržavam narod u RS i uvek ćemo podržavati svaku odluku našeg naroda u RS", rekao je Vučić novinarima posle sastanka s liderom Srpske demokratske stranke (SDS) Mladenom Bosićem.

Lider SDS Mladen Bosić rekao je da je sa Vučićem razgovarao o stanju u RS i BiH, i rekao da SDS ceni napore za razvoj odnosa RS i Srbije.

"Naš interes je da ti odnosi budu što bolji, da ne budu na deklarativnom nivou, isprazno slikanje, već da dobiju suštinu, bez obzira na to ko bio na vlasti u Srbiji i RS", istakao je Bosić.

Lider SDS je izrazio nadu da zaključi današnje zajedničke sednice vlada Srbije i RS neće biti "deklarativnog karaktera", već da će zaključi biti konkretni, pre svega o ekonomskoj saradnji.

Po njegovim rečima, Srbija je spremna da pomogne RS, bez obzira što se i sama suočava sa teškom ekonomskom situacijom.

"Bez ikakve dileme, ako bude do Vučića, a biće, ti odnosi (između RS i Srbije) će dobiti svoj novi oblik", naglasio je Bosić.

Upitan kako komentariše to što je Vučić posetio njegovu SDS, najveću opozicione stranke RS, Bosić je ocenio da Vučić "očigledno pokušava da ne deli narod u RS".

"Mi imamo dobre odnose sa SNS iz ranijih vremena i ja očekujem da oni zadrže takav stav"
, rekao je lider SDS.

Ocenjujući da će Vučić i SNS još dugo biti na vlasti - ako je suditi po rezultatima jučerašnjih izbora u nekoliko opština u Srbiji, Bosić je istakao da je to od izuzetnog značaja za RS, pre svega jer je Srbija garant Dejtonskog sporazuma.


Blic

Pogledajte još