Ovako će telefoni promeniti naše živote

Pa, spremite se za nove promene, jer će mobilni telefoni značajni izmeniti naš život i u narednih deset godina, piše CNN.

Tokom naredne decenije telefoni će postajati sve pametniji i promeniće način na koji komuniciramo, plaćamo troškove, putujemo, obrazujemo se...

Telefon će postati vaš lični asistent

Nakon što je Epl predstavio svoju popularnu Siri, mogli smo da naslutimo u kom pravcu će se kretati svet mobilne tehnologije. Sasvim je izvesno da će se kroz naredne godine prisutnost sličnih servisa povećati i da će oni biti sve više personalizovani po uzoru na svoje korisnike. Naši telefoni će tako znati šta volimo i kakve su naše potrebe, a skoro je sigurno da će ti servisi i dobiti svoj izgled, pa više nećemo komunicirati sa praznim ekranom.

Nimalo ne bi bilo iznenađujuće da i Holivud tu umeša svoje prste, pa bi tako mogli da imamo i lične asistente sa likom neke zvezde ili televizijskog junaka.



(Pojedini) Pametni telefoni neće imati ekrane

Ako mislite da je kod vašeg sadašnjeg smartfona ekran važna stvar, evo jedne zanimljivosti – u budućnosti pojedini telefoni verovatno neće imati ekrane.

Telefon će biti aktiviran na dodir ili uz pomoć glasa. To će biti dovoljno da u pomoć pozovete vašeg inteligentnog asistenta koji će potom sav posao raditi za vas.

“Proširena” stvarnost (Augmented Reality / AR) će olakšati naš život

Uz pomoć novih kamera moći ćemo da posmatramo svet oko nas na sasvim drugačiji način. Dovoljno je da usmerimo kameru telefona u željenom pravcu, a AR aplikacije će nam omogućiti sliku sa svim potrebnimi informacijama i detaljima, ponekad čak nevidljivim golom oku.

Na primer, kada krenemo na planinarenje, dovoljno će biti da kamerom usnimimo vrh koji želimo da osvojimo, a potom ćemo dobiti sve informacije o planini, stazama i drugim potrebnim informacijama.

Ali to nije sve... Na primer, uz AR aplikacije biće dovoljno da jednom usnimite proizvod koji želite, potom kamerom usnimite ulicu u kojoj ste, a ona vam ponudi sve opcije u vezi sa tim gde se željeni proizvod u toj ulici može naći.



Vaš smartfon će imati 3D displej i 3D pretraživač... I neće vam biti potrebne naočare da to koristite!

Umesto dosadašnjeg listanja stranica na internetu, u budućnosti ćemo moći da “zavirimo” u prostor koji hoćemo. Nećemo morati da čitamo opise novootvorenog muzeja, već ćemo uz pomoć telefona moći da prošetamo njime.

Predmeti će moći da “iskaču” iz naših ekrana, a da mi, kao što rekosmo, ni ne nosimo 3D naočare. Trodimenzionalni internet na smartfonu označiće veliku prekretnicu u dosadašnjim sistemima poslovanja.

Vaš smartfon postaće vaš novčanik

Ne brinite, i dalje ćemo koristiti gotovinu i kreditne kartice. Ali sve će više usluga i stvari moći da se plaća uz pomoć telefona.

Baš kao što sada imamo čitače kreditnih kartica, uskoro ćemo imati i čitače NFC čipova koji se nalaze u našim telefonima. Biće dovoljno da prinesemo telefon čitaču i da sa računa, baš kao prilikom plaćanja karticom, bude skinut potreban novac.

To je samo jedna od opcija zbog kojih je sigurnost i bezbednost u IT svetu sve važnije polje. Vrlo je moguće da će u budućnosti za plaćanje osim očitavanja čipa biti potrebno i prepoznavanje otiska prsta, glasa ili lica.

Izvor: B92
Foto: Youtube - printskrin

Pogledajte još