Dačić: Odluka o otpočinjanju pregovora ove sedmice

Foto: Beta / MUP Srbije

Dačić očekuje da će Evropski savet u ovoj nedelji doneti odluku da prvom međuvladinom konferencijom i formalno počne proces pregovora o pridruživanju Srbije EU, na osnovu pozitivnog izveštaja evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbednost.

"Na sutrašnjoj sednici Komiteta za opšte poslove EU očekujemo da se usvoji pregovarački okvir i da se predloži datum održavanje konferencije. Spremni smo da prva međuvladina konferencija bude održana već u petak u Briselu"
, rekao je Dačić novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da, ukoliko ne bude postignuta saglasnost, najdalji rok za njeno održavanje treba da bude kraj januara.

"U narednim mesecima govoriće se o zajednici srpskih opština, a ne o nezavisnom Kosovu, dok u izveštaju evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbednost Srbija prvi put nije označena kao krivac"
, rekao je Dačić.

On je podsetio da se srpski narod suočavao sa velikim problemima i od odnosa prema njima zavisila je i njegova sudbina.

"U Republici Srpskoj je prihvaćen Dejtonski sporazum, ali, nažalost, u Republici Srpskoj Krajini nije bilo takve političke mudrosti, pa su posledice bile katastrofalne", rekao je Dačić.

On je istakao da je, kada je reč o kosovskom pitanju, Srbija išla konstruktivnom logikom da samo jaka Srbija, koja je poštovana u međunarodnim krugovima, može da pomogne svoj narod.

Dačić je podsetio da je u tom smislu dva puta predlagana zajednička sednica Vlade Srbije i Saveta ministara BiH, ali da je oba puta termin pomeren.


Blic

Pogledajte još