Na poligonu "Slobode" projektil raskomadao tela rođaka

Istražni organi posle gotovo dva dana od tragedije na poligonu vojne fabrike "Sloboda“ u Miokovcima identifikovali su dvojicu nastradalih mladića, čija su tela od siline eksplozije razornog projektila, bila bukvalno raskomadana. Radi se o Mladenu Krdžiću (22) i njegovom rođaku Desimiru Krdžiću (23), obojica iz Gornje Gorevnice.

Dvojica mladića, koji su sa njima bili u krađi sekundarnih sirovina na poligonu, gde se isprobava ispravnost projektila proizvedenih u "Slobodi“, a koji su posle tragedije ćutali o nesreći, su Desimirov rođeni stariji brat Jovica i njihov zajednički prijatelj iz okolnog mesta Trbušana. Oni su, nakon eksplozije, u kojoj su samo pukom srećom ostali živi, policiji prijavili nestanak Mladena i Desimira, u prvom trenutku ne priznajući da su ih ostavili mrtve na poligonu.

"Nismo znali ko su dvojica poginulih mladića, jer su njihova tela bila raskomadana, a delovi tela su bili svuda po poligonu. Tek kada smo dobili prijavu o nestanku dvojice mladića iz Gornje Gorevnice učinilo nam se sumnjivim. Obavili smo razgovor sa Jovicom i uspeli smo da dođemo do priznanja da su njih četvorica zajedno išli u krađu, da je došlo do eksplozije i da su Mladen i Desimir nastradali", ispričao je izvor blizak istražnim organima.

Pošto su saslušani pred tužiocem, dvojica preživelih mladića pušteni su na slobodu, jer im se, kako nezvanično saznajemo, jedino stavlja na teret krivično delo krađa u pokušaju, a i olakšavajuća okolnost je što su u rodbinskim odnosima sa nastradalim.

Prema još nepotvrđenim informacijama, kobnog dana – u nedelju oko 14 časova, četvorica mladića su autom "zastava 128“ došli do obližnje šume iz koje se silazi do poligona, koji je ograđen bodljikavom žicom i "pokriven“ video nadzorom. Preskočili su ogradu i spustili se do mesta gde se odlaže bojeva municija koja je spremna za uništenje. Mladen i Desimir su bili na mestu gde se nalaze neeksplodirani projektili, dok su Jovica i još jedan mladić bili iza grudobrana, gde se nalaze mesingane čaure, koje su skupljali kao sekundarnu sirovinu. Bezbednosne kamere zabeležile su trenutak eksplozije, od koje se bukvalno potresao čitav Čačak, a potom i dvojicu mladića koji beže preko šume.

Radnik obezbeđenja, odnosno portir Dikosav Nešović, koji je u nedelju bio dežuran, prijavio je odmah eksploziju nadležnima u fabrici, ali niko nije reagovao, pošto nije bilo većeg požara. Takođe, bili su ubeđeni da su projektil aktivirale divlje životinje, što se i ranije dešavalo, a Nešović nije, po bezbednosnim pravilima, smeo da priđe bliže mestu eksplozije, jer je postojala šansa i od naredne eksplozije. Tek sutradan, u ponedeljak, oko 6.30 časova, kada su u smenu došli ostali radnici obezbeđenja na poligonu, saznali su da je se dogodila tragedija.

U Gornjoj Gorevnici danas su svi bili u neverici i žalosti za dvojicom mladića. Komšije pričaju da Desimir i Jovica jesu problematični momci, i da imaju debele dosijee u policiji, ali da je Mladen bio dečko za primer. Kažu da je trenirao fudbal u seoskom klubu, i da nikada nije imao problema sa zakonom.

"I Mladenov otac Mišo, kao i Desimirov otac Raško su u Rusiji. Tamo su otišli da zarade neki dinar, rade na građevini. Čekaju se da dođu i tada će se znati kada će nesrećnici biti sahranjeni ", ispričale su komšije.

"Velika je ovo tragedija za Gorevnicu, otišla su dva mlada života..."

UZROK

U javnosti su se odmah nakon nesreće spekulisalo da su u poligon u Miokovcima došli lopovi koji su hteli da kradu eksloziv i bojevu municiju. To, međutim, kako smo saznali nije istina, jer se na video snimku vidi kako nesrećni mladići na stranu odlažu čaure od mesinga, koje su želeli da prodaju kao sekundarne sirovine. Tačan uzrok aktiviranja jednog od projektila još nije poznat, mada se pretpostavlja da je nespretnim rukovanjem došlo do slučajnog okidanja bojeve municije, koja je zbog neispravnosti bila spremljena za uništenje.

Izvor: Novosti
Foto: Morguefile

Pogledajte još