U Zenici proglašena uzbuna zbog prevelike zagađenosti vazduha (VIDEO)

Operativni štab za primenu plana interventnih mera opštine Zenica proglasio je u popodnevnim časovima uzbunu, zbog prevelike zagađenosti vazduha.

U saopštenju koje je objavljeno na službenoj stranici opštine Zenica, obaveštava se stanovništvo da starija lica, hronični bolesnici i deca maksimalno smanje boravak na otvorenom prostoru, a zabranjuje se kretanje motornih vozila koja nemaju ugrađen katalizator.

Privredni subjekti koji koriste čvrsto gorivo i teža lož-ulja dužni su privremeno obustaviti proizvodnju, ukoliko za to postoji tehnološka mogućnost.

"U slučaju da ne postoji tehnološka mogućnost obustave proizvodnje, privredni subjekti su dužni da privremeno smanje proizvodnju i da izvrše zamenu gorivom koje stvara manju emisiju sumpornog dioksida. Kotlovnice na čvrsta goriva trebaju smanjiti rad i izvršiti zamenu čvrstog goriva", navodi se u saopštenju.

Apeluje se da stanovništvo Zenice, koje za loženje koristi ugalj, zameni ugalj sa drvima, te da smanji njegovu potrošnju. Prema rečima predsednika Ekoforuma Zenica Samira Lemeša, uzbuna će biti na snazi do poboljšanja kvaliteta vazduha.

"Uzbune je propisana pravilnikom o planu interventnih mera u slučajevima prekomerne zagađenosti vazduha na području Zeničko-dobojskog kantona, i u njemu su navedeni i kriterijumi kada se proglašava uzbuna, te koje se mere preduzimaju. Sigurno je da će uzbuna biti aktivna do poboljšanja vremenskih uslova, te normalizovanih merenja na sve tri merne stanice",
rekao je Lemeš.

Izvor: Blic/ foto: AP, Jutjub

Pogledajte još