Novo rešenje: Pčele istrenirane da nanjuše rak i druge bolesti

Poznate po svom izvanrednom čulu mirisa, pčele mogu gotovo savršeno da detektuju i razlikovuju razne molekule u vazduhu, a takođe mogu da budu i istrenirane da prepoznaju određene mirise povezane sa bolestima kao što su rak pluća, kože i gušterače i tuberkuloza.

“Pčele mogu biti obučene u roku od 10 minuta”, objašnjava Soares. “Trening se jednostavno sastoji od izlaganja pčela određenom mirisu, a zatim se nahrane otopinom vode i šećera, na taj način one povežu miris sa dobijanjem hrane.”

Uređaj se sastoji od dve komore. U manju komoru ljudi izdahnu, a prethodno obučene pčele, koje se nalaze u većoj komori, pojure prema manjoj ako osete miris za koji su obučene da prepoznaju. Kada osoba izdahne u uređaj, dah postaje vidljiv zbog kondenzacije.

Susana tvrdi da se pčele mogu istrenirati za detektovanje bolesti za samo 10 minuta, i to pomoću bezuslovnog Pavlovljevog refleksa koji povezuje određene mirise sa nagradom, to jest, sa hranom. Suzaninu teoriju su potvrdili i naučnici koji su utvrdili da neke pčele, kao što su medarice (Apis mellifera), mogu tačno da dijagnostifikuju rane faze određenih bolesti jer je njihovo čulo mirisa posebno osetljivo na feromone iz apokrinih žlezda koje sadrže podatke o zdravlju neke osobe.

Iako je tek predstavljen, uređaj je već pobudio interes nekoliko dobrotvornih organizacija kao jeftino sredstvo za otkrivanje ranih znakova bolesti u zemljama u razvoju.

(old_image)

Foto: Susana Soares
izvor: Pixelizam

Pogledajte još