Šta vaš email inbox govori o vama?

Šta vaš inboks govori o vama pokušao je da istraži časopis “The New Yorker”. Ideja je da poštu tretirate kao precizan popis zadataka i da nikada ne čuvate u inboksu nepročitane mejlove. Takvu metodu zagovara Merlin Man, autor menadžmentske metode "uradite posao do kraja".

Koncept "inboks nula" nije lak i zahteva rad i orijentisanost na detalje. Istovremeno, to je odbrambeni mehanizam, način na koji učestvujete u komunikaciji tokom dana, jer neke teme i pitanja mogu biti lako zaboravljeni ako ih ne rešavate. Šta, dakle, broj nepročitanih poruka govori o vama?

I-mejl nihilista
(do 10 nepročitanih i-mejlova od ukupno 5.000)
Ako je broj nepročitanih stavki u vašem inboksu od nule do deset, vi ste i-mejl nihilista, osoba koja htela-nehtela briše poruke pod pretpostavkom da joj nije stalo do pošiljaoca. Takve osobe vole da automatski brišu poruke bez čitanja i bez razmišljanja. Takav makijavelistički pristup imaju i osobe koje vole da automatski poništavaju pretplate na besmislene servise. Oni odmah odgovaraju na poruke koje će obično sadržati jednu do dve rečenice.

I-mejl kolekcionar

(nula nepročitanih poruka, ali i nula obrisanih pročitanih poruka)
To znači da imate jako čudan odnos prema mejlovima. Ne smete imati nepročitane poruke, jer vas to izluđuje, a istovremeno niste u stanju nijednu da izbrišete. Verovatno imate preko 10.000 poruka koje niste obrisali. Možda ćete ubrzo morati da kupite još prostora na svom računu.

I-mejl nostalgičar
Pročitate sve. Ponekad obrišete, nikad ne arhivirate. Svako malo ste ophrvani velikim talasom poruka. Kad jednom krenete da ih brišete, to je kao nostalgična šetnja kroz vašu prošlost. Zapravo, ma kako poruke bile besmislene, volite da čuvate mejlove kao mali spomenar.

I-mejl ignorant

Da li u inboksu imate više od 20.000 nepročitanih poruka, onda ste skloni da od svega okrećete glavu. Verovatno ste isključili brojač nepročitanih da biste se bolje osećali.

I-mejl vojnik
(uvek imate nula nepročitanih poruka manje od hiljadu u inboksu)
Vi ste disciplinovana osoba koju redovno čišćenje inboksa raduje i čini srećnom. Ipak, nerado brišete poruke i to vam pričinjava neprijatnost. Čuvate samo mejlove koji stižu od stvarnih ljudi.

I-mejl higijeničar

(jedna nepročitana poruka od pedeset u inboksu)
Ne volite nered i smeće u stvarnom životu, pa vas to užasava i u vašem inboksu. Brišete gotovo sve, osim ako ne postoji velika šansa da će vam taj mejl jednom zatrebati. Takve poruke arhivirate. Pedeset mejlova koje imate u inboksu obično su jako važne informacije ili događaji koji će se uskoro dogoditi (putovanja, venčanja, planovi s prijateljima, podsetnici...).

Ljubitelj i-mejl haosa
(više hiljada nepročitanih od više desetina hiljada mejlova)
Pred vama je puno nepročitanih mejlova, ali vam to ne smeta. Pokušavali ste da brišete poruke i sređujete inboks, ali sad ste se već pomirili s tim da to nikad nećete uraditi. Mejlovi teku pored vas poput reke.

Razumno organizovani

(nula nepročitanih od pet hiljada mejlova)
Pokušavate da svoj inboks odražavate urednim što je više moguće, pažljivo brišete beskorisne stvari i odgovarate na ono što je potrebno. No vaši privatni mejlovi su haos. Ništa nije nepročitano, jer vas boldirani font nepročitanih poruka izluđuje, ali kako ne arhivirate poruke, vaš je sajber život rupa bez dna.

Izvor: 24sata/ foto: Shutterstock

Pogledajte još