Lepa vest: U Pirotu rođena 21 beba više

Opština Pirot, prema popisu iz 2011. ima 57.000 stanovnika, što je za pet hiljada manje nego 2002. godine kada je rađen prethodni popis. Načelnik Ginekološko-akušerskog odeljenja Opšte bolnice Pirot doktor Sava Rančić rekao je da je i blagi porast nataliteta važna za Pirot.

"Statistika pokazuje blagi porast nataliteta i za nas je svaki porast značajan. Sa povećanjem od dvadesetak novorođenčadi, za pet godina bi bilo 100 Piroćanaca više. S druge strane broj legalnih prekida trudnoće je u padu"
, rekao je on.

Šef Odseka Opštine Pirot za brigu o deci Nadica Adamović rekla je da roditeljski dodatak za prvorođeno dete od 8.000 dinara koristi 240 porodica.

"Oko 200 nezaposlenih majki 12 meseci dobija po 2.500 dinara, a 550 porodica dobija za treće dete 3.000 dinara do njegove 18 godine",
rekla je ona.

Kako je navela, radi povećanja nataliteta opština Pirot omogućava besplatan boravak u vrtiću za treće dete kao i besplatnu užinu i udžbenike za osnovce.

"Isplaćujemo novčanu pomoć za samohrane roditelje koji su nezaposleni i dajemo 2.500 dinara za svako dete do 18 godine, što koristi oko 100 dece. Desetak parova dobilo je po 100.000 dinara jednokratne novčane pomoći za vantelesnu oplodnju. To je još jedna naša podrška povećanju nataliteta"
, rekla je Adamović.

Marija (41) i Milan (43) Živić iz Pirota su zahvaljujući i pomoći opštine vantelesnom oplodnjom posle pet godina u februaru ove godine dobili sina Bogdana.

"Uspeli smo iz prvog pokušaja da dobijemo dete. Puno nam znači ova pomoć opštine jer je svaki odlazak na kliniku u Beogradu koštao. Išli smo nekoliko puta na pregled. Uspeli smo da dobijemo dete i nema veće sreće od toga",
kazao je Milan Živić.

Izvor: beta

Pogledajte još