Pirotski Deda Mraz: Pokreće me želja da pružim osmehe i sreću

Penzioner iz Pirota, 67-godišnji Stanko Jovanović, već 36 godina u odori Deda Mraza svake zime od Svetog Nikole, pa do Nove godine uveseljava mališane u centru grada.

Pirotski Deda Mraz na ulice prvi put izlazi na dan Svetog Nikole, zbog verovanja da su upravo predanja o životu i dobročinstvima ovog svetitelja bila povod za nastanak legendi o modernom Deda Mrazu.

Ne iznenađuje ga više da na fotografiji bude sa tri generacije jedne porodice.

„Neretko se dešava da baka donese slike sa mnom na kojima sam sa njenom decom, a sada i sa unucima“, navodi pirotski Deda Mraz.

Stanko Deda Mraz, kako ga svi u Pirotu znaju, ispričao je šta ga motiviše da skoro četiri decenije pred svaku Novu godinu oblači čuveni crveno-beli kostim.

„Ja sam bio sedmo dete u porodici, siroče. Živeli smo u nemaštini i jedva sastavljali kraj sa krajem. Sanjao sam kao mali da pred svaku Novu godinu dobijam sa braćom i sestrama poklone, ali naši roditelji to nisu mogli da nam priušte. Zbog toga sam pre skoro četiri decenije počeo da uveseljavam mališane u Pirotu jer znam kako je teško živeti u nemaštini“, kaže napoznatiji Deda Mraz u Pirotu.

Jednostavno, dodaje Stanko, želeo sam da pružim bar malo zadovoljstva, osmeha i sreće, koju ja u detinjstvu nisam imao.

Izvor: RTS

Pogledajte još