Kontrola uma: Parazit koji tera skakavce da počine samoubistvo (VIDEO)

Ovi parazitski crvi se razvijaju unutar [kopnenih] skakavaca i zrikavaca sve dok ne dođe vreme da se pridruže ostatku svoje vrste koja inače živi u vodi. Otpuštanjem koktela hemikalija, crvi ispiraju mozak svog domaćina i teraju ga da se ponaša na način na koji se zdrav skakavac ili zrikavac nikada ne bi ponašao – teraju ga da traži vodu, i kada je konačno pronađe, da u nju skoči.

Nakon što dospe u vodu, zreli S. tellinii crv – koji je u ovoj fazi (ispružen) već tri do četiri puta duži od svog domaćina, napušta telo koje je manipulisao i otpliva kako bi pronašao partnera, ostavljajući nesrećnog skakavca ili zrikavca da se udavi…

“Mehanizmi koji se nalaze u pozadini ove intrigantne parazitske strategije još uvek ostaju slabo shvaćeni.” - David Biron, jedan od naučnika koji je proučavao ove parazite

Na svetu postoji oko 300 vrsta ovih parazita. Milijarde njihovih larvi zaraze sve - žabe, ribe, puževe... ali [za sad], mogu da kontrolišu samo um i telo skakavaca i zrikavaca.

Parazit S. tellinii živi i razmnožava se u slatkoj vodi, ali rani deo njegovog života u potpunosti zavisi od hranjenja utrobom skakavaca ili zrikavca kog zarazi. Kada je potpuno odrastao, on se suočava s teškim problemom, a to je povratak iz domaćina u vodu. A tada i nastaje bizarni deo koji se ne i viđa previše često u prirodi: parazit menja genetsku strukturu domaćina otpuštajući određene proteine koji napadaju deo mozga domaćina i koji mu daju savim novi set naredbi, kao što je pronalazak vode i skok u nju.

Ali ovaj parazit nema samo jedan problem, to jest kako da iz sakakvca dospe u vodu, već i kako da njegovi potomci koji se rode u vodi zaraze nove skakavce na kopnu. Naučnici sumnjaju da ovaj problem rešavaju tako što larve parazita zaraze vodene insekte, kao što su komarci, i sakriju se u njihovim tkivima. Kada odrasli komarac odleti na kopno i tamo umre, njegovo telo može pojesti skakavac ili zrikavac, a larva parazita će uspešno stići do svog novog domaćina.

Tim naučnika koji je istraživao ovo neobično i bizarno parazitsko ponašanje obavljao je terenski rad oko malog jezera na granici šume u blizini Avene les Bains u južnoj Francuskoj, gde tokom leta horde zaraženih skakavaca – više od 100 za jednu noć – počine samoubistvo utapanjem.

Foto: youtube printscreen
Izvor: Pixelizam

Pogledajte još