Sitnice koje nam narušavaju zdravlje

Sušite veš u kući
Greška
Sušite vlažnu odeću u svom domu. Iako je veš čist, on zagađuje vazduh, tvrde naučnici. Vlažna odeća povećava vlažnost vazduha stvarajući alergijsko okruženje u kojem grinje i buđ bujaju do koncentracije 300 odsto veće od sigurnih granica.
Oko 25 odsto domaćinstava u kojima se veš suši, pozitivno je na gljivicu Aspergillus fumigatus koja uzrokuje infekcije pluća kod osoba s oslabljenim imunitetom.

Pouka:
naučnici preporučuju da kačite veš u prostoru koji ima nezavisan izvor topline i ventilaciju. Na primer, kada sušite odeću u kupatilu, uključite ventilator i zatvorite vrata.

Perete zube odmah nakon doručka

Greška
Zube čistite neposredno posle obroka ili pića. Svaki put kada popijete napitak poput kafe ili soka od pomorandže, kiselina pohrli u usta. Ako perete zube pre nego što pljuvačka neutraliziše pH, zapravo ste tu kiselinu utrljali u gleđ što ubrzava njezinu eroziju.

Osobe koje peru zube 20 minuta nakon što su popile nešto kiselo, izgubile su više dentina (sloja ispod gleđi) od onih koje su čekale duže pre pranja, pokazalo je istraživanje.

Pouka: nakon što popijete kiseli napitak poput voćnog soka, gaziranog pića ili vina, popijte čašu vode i sačekajte bar 30 minuta pre nego što operete zube.

Čuvate krompir u frižideru

Greška
Krompir ste izložili previsokoj ili preniskoj temperaturi. Keks, tamni tost, čips, pomfrit i drugi dragi ugljeni hidrati sadrže dve vrste sastojaka: šećer i aminokiseline aspargine. Na visokim temperaturama poput prženja i pečenja ta kombinacija stvara akrilamid, hemikaliju povezanu s nekim vrstama karcinoma, nedavno je upozorila američka Agencija za hranu i lekove (FDA).

Pomfrit je posebno opasan kada se stavi u frižider pre prženja. Hladnoća pretvara više skroba u šećer što rezultira još višim nivoima kancerogena.

Pouka: kod kuće možete smanjiti visok nivo akrilamida u prženim krompirima, čuvanjem krompira na tamnom i hladnom mestu i držanjem sirovih kriški u vodi 15 do 30 minuta pre kuvanja.

Kuvanje je najbolja tehnika ako želite da smanjite akrilamide. Što je krompir ili tost više poprimio smeđu boju, to sadrži više akrilamida.

Uzimate istu tabletu za glavobolju i mamurluk

Greška

Često koristite lek protiv bolova acetaminofen. Kada pomešajte acetaminofen s alkoholnim pićem, bubrezi pate. Acetaminofen inhibira protein koji telo koristi za razgradnju alkohola, a osim toga alkohol može da izazove dehidraciju što bubrege stavlja pod još veći napor.

Pouka: nemojte kombinovati acetaminofen s alkoholom. Raspitajte se u apoteci.

Nosite sjajnu žutu torbu

Greška
Izabrali ste svetlu torbu od imitacije kože. Torbe, novčanici i kaiševi napravljeni od svetle lažne kože često sadrže mnogo više olova nego što je dozvoljeno. Najviše ih je pronađeno u žutim, zelenim, narandžastim i crvenim. Olovo, koje može da se prenese u tragovima iz torbe u ruke, pa u usta - uzrokuje probleme u razvoju kod dece, a kod odraslih je povezano s bolestima srca i nekim vrstama raka.

Pouka:
da biste bili sigurni, izbegavajte tašne i novčanike izrađene od lažne kože i odlučite se za platno, ako vam prava koža nije dostupna.

Izvor: 24sata

Pogledajte još