Na olimpijadi za robote japanski izum "slomio" konkurenciju

"Schaft" je rano sebi obezbedio lidersku poziciju na takmičenju kada je, tokom dana kada se održavalo takmičenje, ispunio svaki zadatak osim vožnje automoibla.

Posetioci koji su pratili takmičenje su bili pomalo zbunjeni prizorima koje su mogli da vide. Roboti su se polako pomerali, često zaustavljajući jedni druge. Oni su padali, zapetljavali se.

U prvih osam najboljih su ušli i izumi IHMC Robotics (20 points), Tartan Rescue (18 points), MIT (16 points), RoboSimian (14 points), WRECS (11 points), TracLabs (11 points) i Trooper (9 points).

Organizator "Darpa" bi uskoro trebalo da objavi kojih osam timova će dobiti sredstva kako bi nastavio razvoj svojih izuma do sledeće godine.

Među 16 timova koji su se takmičili, bilo je i onih koji su radili sa najboljim robotima na svetu. Sama činjenica da ti roboti mogli da ispune bilo koji zadatak je bila impresivna.

Kako bi na svakom takmičenju bili sve bolji, organizator je nastojao da navodi projektante da konstruišu sve bolje i bolje robote. Tako su 2004. godine učesnicima dali zadatak da razviju samostalni automobil koji je mogao da pređe 150 milja kroz Mojave pustinju. Međutim, nijednom timu nije to pošlo za rukom. Najduža destinacija koju su roboti te godine uspeli da pređu je osam milja. Naredne godine četiri tima su uspeli da izume robote koji mogu da pređu 132 milje je 2007. godine šest timova uspelo da dostigne još 60 milja.

Očekuje se da bi sledeće godine rezultat, koji bi trebalo da se dostigne, biti još veći. Od timova se traži da naprave softver i hardver i da ih objave 14 meseci pre takmičenja tako da će oni u narednih godinu dana moći dalje da razvijaju svoje robote.

Izvor: Gigaom.com
Foto: Youtube - printskrin

Pogledajte još