U bombardovanju Alepa poginulo 300 ljudi, uključujući 87 dece

Protivnici režima Bašara el Asada optužuju vladine snage da bombarduju pobunjenička područja kako bi demoralisali njihove sledbenike i okrenuli ih protiv pobunjenika, prenela je agencija AFP.

Međunarodna organizacija Hjuman rajts voč optužuje sirijsku vojsku da koristi oružje i taktiku kojima se ne pravi razlika između civila i boraca, što takve napade čini "nezakonitim".

(old_image)

Glavna opoziciona grupa Nacionalna koalicija pozvala je zapadne zemlje da uvedu zonu zabrane letenja, kako bi se zaustavili takvi napadi.

"Sve dok se Asadovi avioni ne zaustave, humanitarna katastrofa, regionalna nestabilnost i porast ekstremizma nastavlje se sve više"
, upozorio je predsednik Nacionalne koalicije Munzer Akbik.

U građanskom ratu u Siriji koji traje više od dve i po godine, ubijeno je, prema procenama UN, više od 100.000 ljudi.

Kraj napada na Alepo, uslov da opozicija razgovara

Opoziciona Sirijska nacionalna koalicija (SNC) objavila je danas da neće učestvovati u planiranim mirovnim razgovorima u Ženevi, ako vladini ratni avioni nastave bombardovanje severnog grada Alepo. Ukoliko se nastavi bombardovanje koje sprovodi Asadov režim i njegov pokušaj da potpuno uništi sirijski narod, onda koalicija neće ići u Ženevu, mesto gde je planirano da sledećeg meseca budu održani mirovni razgovori, naveo je u saopštenju generalni sekretar SNC-a Badr Džamuš, a preneo danas AFP.

Izvor: Blic
Foto: AP - Aleppo Media Center AMC

Pogledajte još