Njega želite pored sebe u slučaju nuklearne katastrofe: Robot Šaft (VIDEO)

Šaft pomera ruke i noge brže od svojih konkurenata

Humanoid po imenu Šaft uspešno je obavio svih osam zadataka, uključujući penjanje uz merdevine, otvaranje vrata, podizanje otpada i njegovo uklanjanje.

On je osvojio 27 od moguća 32 poena i odneo pobedu. Valkirije, robot agencije NASA od tri miliona dolara, nije uspeo da osvoji nijedan poen, najviše zbog težine od 125 kilograma.

Šaftova najveća konkurencija bio je robot Atlas kompanije "Boston Dynamics", koju je takođe preuzeo "Gugl". On je odneo 20 poena.

U takmičenju su učestvovale četiri zemlje - Amerika, Japan, Koreja i Kina. Pentagon je na ovu ideju došao nakon što je tokom nesreće u nuklearnoj elektrani Fukušima 2011. utvrđeno da roboti mogu veoma malo da pomognu u spasavanju ljudi.

Osvojio je 27 od 32 poena

- Shvatili smo da roboti ne mogu da urade mnogo toga, osim da posmatraju šta se dešava oko njih. U Fukušimi je bio neophodan robot koji može sam da zavrne ventile na nuklearnom reaktoru - rekao je Džil Pret, jedan od organizatora takmičenja.

Roboti su imali po 30 minuta za svaki od osam zadataka. Među izazovima je bilo uklanjanje otpadnih materija sa puta, upravljanje vozilom i pravljenje otvora u zidu pomoću bušilice.

Pobednik Šaft je visok 1.48 metara i napaja se uz pomoć kondenzatora, a ne baterije. Zahvaljujući tome može brže da pomera ruke i noge, kao da ima "jače mišiće".

Kako je preneo "Japan dejli pres", Šaft nije dobio maksimum poena zato što je vetar istrgnuo vrata iz njegovih ruku i nije mogao samostalno da izađe iz vozila kojim je upravljao.

Foto: youtube printscreen
Izvor: Blic

Pogledajte još