Odata pošta Mao Cedungu

Skroman i diskretan način obeležavanja godišnjice pokazao je osetljivo balansiranje kojim se koristi novo rukovodstvo Komunističke partije Kine, postavljeno prošle godine, u odnosu na stavove građana prema Maovoj zaostavštini.

Predsednik Kine i lider Komunističke partije Si Điping je, zajedno s drugim liderima, odao poštu osnivaču komunističke države posetom njegovom mauzoleju na trgu Tjenanmen u centru Pekinga, izvestila je kineska agencija Sinhua.

Povodom godišnjice, kineski lideri su se tri puta poklonili pred statuom Maoa Cedunga. Odajući mu poštu, kineski lideri su "zajednički podsetili na slavna dostignuća druga Mao Cedunga", javila je Sinhua.

Znak relativno potcenjivačkog pristupa partije obeležavanju godišnjice bilo je to što Maov rođendan nije pomenut na naslovnoj strani partijskog biltena Narodni dnevnik, navodi Asošiejted pres.

Na strani sedam list slavi Maoa kako briljantnog "proleterskog revolucionara, stratega i teoretičara", u komentaru koji zauzima celu stranicu, uz uvodnik u kojem se kaže da bi "najbolja komemoracija" Maou bila u tome da budu nastavljene ekonomske reforme.

Na obeležavanjima su izbegnute rasprave o centralnoj ulozi Maoa u najgorim kineskim posleratnim tragedijama - Velikom skoku napred i Kulturnoj revoluciji, u kojima su milioni umrli usled gladi i progona, navodi AP.

Godišnjica rođenja Maoa Cedunga obeležena je desetinama simpozijuma, izložbi, koncerata i specijalnih televizijskih emisija.

Izvor: Beta
Foto: AP

Pogledajte još