Sok od paradajza je bolji od energetskog pića?

Naučnici su sproveli istraživanje u kojem je učestvovalo 15 osoba koje su vežbale intenzivno. Istraživanje je trajalo 2 meseca, a naučnici su proučavali njihove vitalne znakove pre i nakon vežbe.

Mišići učesnika, koji su nakon vežbanja pili sok od paradajza su se znatno brže oporavljali, u odnosu na one koji su pili energetska pića. Osim oporavljanja mišića, u telu je znatno pre uspostavljena ravnoteža glukoze nakon konzumiranja soka od paradajza, u odnosu na energetsko piće.

Paradajz sadrži likopen, koji mu daje crvenu boju. Takođe je bogat izvor antioksidansa koji smanjuje rizik od nastanka raka, bolesti srca i krvotoka.

Naučnici ističu da je sok od paradajza toliko delotvoran da će pokazati rezultate već nakon 2 meseca od početka konzumiranja.

Prethodno istraživanje, koje su uradili Švedski naučnici, pokazalo je da sok od paradajza može smanjiti nivo oksidativnih oštećenja koja nastaju tokom i nakon vežbanja.

Naučnici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Food and Chemical Toxicology, ističu da soku od paradajza treba da damo prednost jer, u odnosu na energetska pića, ne sadrži ništa štetno, pogotovo ako je organski.

Izvor: Centarzdravlja.net
Foto: Agrihouse.org

Pogledajte još