Taksisti jadikuju, ali cene ne spuštaju

Ima li onda mogućnosti da taksi pojeftini?

"Cena od 170 dinara za start i 65 dinara po kilometru nije menjana tri i po godine. Tada je gorivo koštalo 78 dinara, a sada je 160 dinara, to direktno utiče na našu zaradu. Sa ovim cenama smo na ivici rentabilnosti. Iz svake vožnje taksista zaradi od 20 do 30 odsto, a ostatak novca ode na troškove. S obzirom na to da nema posla, mnoge kolege rade 12, pa i 14 sati, da bi mogli nešto da zarade i prežive. Ovo je minimalna cena ispod koje mislim da ne može da se ide", kaže Slobodan Ćirić iz "Čukaričkog plavog".

Ćirić navodi da je Saobraćajni fakultet radio kalkulaciju po kojoj cena kilometra treba da bude 110 dinara, ali da o poskupljenju i ne razmišljaju.

Vladimir Ivetić iz "Žutog taksija" smatra da treba razmotriti model kakav se koristi u Rimu, gde je start dosta skuplji, a kilometar vožnje jeftiniji.

"Čak 70 odsto vožnji su kratke relacije od 220 do 400 dinara. Taksista stoji na stanici dva sata da bi uzeo 200 dinara i mnogi, ako posumnjaju da su kratke relacije, neće ni da prihvate poziv. Ako bi start bio 400 dinara, onda bi oni imali zagarantovanu, a taksimetar bi mirovao do četiri kilometra. Svaki naredni bi se naplaćivao 45 dinara",- objašnjava Ivetić.

Ivetić objašnjava da bi na ovaj način nagradili sve ljude koji se voze duže, jer bi cene vožnje bile jeftinije nego sada, ljudi bi se više vozili i taksisti bi više zarađivali.

"Ko je vožnju plaćao 1.000 dinara, po ovom modelu bi ga izašla 800 dinara. Broj vožnji bi se sigurno povećao, a i taksisti bi imali odgovarajuću zaradu. Jedino bi skuplje plaćali putnici na relacijama do kilometra", pojašnjava Ivetić.

Izvor: B92

Pogledajte još