Rodić: Srbija ne klizi u NATO

Foto: Darimir Banda / Beta-Vojska Srbije

"Niti Srbija "klizi" u NATO, niti njena saradnja s Ruskom Federacijom, na svim pitanjima, pa tako i u vezi sa pitanjem odbrane i bezbednosti, poprima oblike nižeg prioriteta i intenziteta, naprotiv
", rekao je Rodić za današnju "Politiku".

Prema rečima ministra, ni činjenica da aktivno učestvujemo u Evropskoj odbrambenoj agenciji (EDA) ne znači da smo odstupili od našeg temeljnog, strateškog opredeljenja, a to je vojna neutralnost.

"Shodno našoj evropskoj spoljnopolitičkoj orijentaciji u celini, i Ministarstvo odbrane doprinosi da u procesu pridruživanja EU oružane snage Srbije ispune sve nužne preduslove"
, napomenuo je Rodić.

Rodić je dodao da u tom smislu treba posmatrati i učešće Srbije u osam mirovnih misija, od toga šest u snagama UN i dve u okviru doprinosa za upravljanje krizama u okviru snaga EU.
Rodić se osvrnuo i na pitanje nabavke modernih aviona "mig 29M/M2", ističući da je konačna odluka o kupovini višenamenskog aviona "veliki i vrlo ozbiljan strateški projekat".

"Tačno je da je avion "mig 29M/M2" jedan od višenamenskih aviona čije karakteristike zadovoljavaju potrebe našeg vazduhoplovstva i čija kupovina se razmatra. Taj proces je u toku, on ima svoje faze, svoju dinamiku, i ja verujem da će biti realizovan, u svetlu razgovora koje smo vodili sa (ministrom odbrane Rusije Sergejom) Šojguom", rekao je ministar.

Govoreći o vraćanju vojnog radara na Kopaonik, Rodić je rekao da to jeste tema razgovora sa NATO, ali da još nije nađeno obostrano prihvatljivo rešenje.

Blic / Politika

Pogledajte još