Savršen tretman za kosu: Uradi sam

1. Za početak - isperite kosu
Baš poput veša, i kosa treba da bude potpuno mokra pre nego što na nju stavimo šampon. Topla voda će pomoći pri uklanjanju masti s temena i otvoriti pore da bi hranljiva ulja regeneratora mogla da upiju.

2. Duga kosa zahteva regenerator pre pranja
Ako imate kosu čija dužina prelazi ramena, zaštite vrhove tako što ćete naneti malu količinu regeneratora i ostaviti da deluje par minuta. Tek tad kreće šamponiranje.

3. Šamponiranje
Šampon trebate naneti samo na teme. Zašto? Zato što je kosa tu najmasnija, a i najotpornija. Naime, vrhovi kose su često suvi i ispucali pa grubo pranje nanosi više štete nego koristi. Ne koristite više šampona nego što je potrebno, ali ako vam je kosa duža i gusta onda vam je ipak potrebno nešto više šampona.

4. Perite nežno
Grubo pranje može vašu kosu uništiti zauvek, ostavljajući je ispucalu i "divlju“. Pokušajte da perete kosu nežno kao što perete vredan odevni predmet ili kristalnu čašu – vrlo oprezno!

5. Jedno pranje je dovoljno
Uprkos tome što piše na vašoj bočici šampona, nema potrebe za duplim pranjem. Jednom je sasvim dovoljno. Naravno, ako vam je kosa jako prljava ili ako šampon nije dovoljno penio, slobodno je operite još jedan put.

6. Regenerator
Nakon što ste dobro isprali kosu, nanesite dovoljnu količinu regeneratora, ali samo od sredine kose prema vrhovima. Što duže regenerator stoji na kosi to će efekat biti bolji, zato ga isperite nakon tuširanja.

7. Zadnje ispiranje neka bude hladnom vodom
Hladna voda će zatvoriti epiderm, stvarajući nešto poput opne na kosi koja reflektuje svetlost pa će vam se kosa jače sjajiti .

Koristite šampon i regenerator koji je napravljen baš za vaš tip kose. Koliko često perete kosu zavisi isključivo od toga kakvu kosu imate. Normalna ili suva kosa zahteva pranje dva do tri puta nedeljno.

Izvor: B92

Pogledajte još