Zakon jednak za sve: Princu preti obezglavljivanje

List "Arab njuz" koji izlazi na engleskom jeziku nije imenovao ni princa ni njegovu žrtvu, ali je jedan član porodice i vlade rekao da je princ prestonaslednik Salman "otvorio put mogućoj egzekuciji jednog princa proglašenog krivim zbog ubistva saudijskog državljanina".

U poruci o tom slučaju koju je uputio ministru unutrašnjih poslova princu Mohamedu bin Najefu, princ Salman je ukazao da "šerijat (islamski zakon) treba da se primenjuje na sve, bez izuzetka", preneo je list.

Salmanova poruka usledila je pošto je otac žrtve rekao da nije spreman da oprosti ubici i da nije zadovoljan novčanim iznosom koji je ponuđen kao "krvavi novac" (za oproštaj).

Lokalne vlasti, kako je prenele agencija Rojters, podstiču porodice žrtava da prihvate "krvavi novac" umesto da insistiraju na egzekuciji.

List je preneo Salmanovu poruku u kojoj ovaj kaže da ne postoji razlika između velikih i malih, bogatih i siromašnih, kao i da nikome ne sme biti dozvoljeno da se meša u sudske odluke.

"To je tradicija naše države. Odlučni smo da sprovodimo šerijat", rekao je prestolonaslednik.

"Arab njuz" je deo medijske grupe kojoj predsedava prestolonaslednik Salman, koji je ujedno i zamenik premijera i ministar odbrane.

Zapad je kritikovao Saudijsku Arabiju, koja sprovodi strogu verziju šerijata, zbog velikog broja izvršenja smrtnih kazni, nedoslednosti u primeni zakona, kao i načina egzekucije (javno odsecanje glave).

Foto: Ilustracija
Izvor: Blic

Pogledajte još