Vreme za knjige – 5 romana koje morate pročitati u 2014.

Sve sam fin svet, roman holandskog autora Roberta Vajšea, koji je izdao Clio, a prevela Jelica Lopušina
Duhovito i zabavno, istinito prikazivanje svakodnevnog amsterdamskog života, koji ima mnoga lica. Surinamci, Zelenorćani, Holanđani protestanti, Holanđani katolici, holandski Jevreji…Upitan nad svojim identitetom glavni junak nas vodi kroz ovaj šaroliki svet, koji ponekad izgleda pomalo nestvarno i pomalo neozbiljno, jer se sastoji od mnogih paralelnih stvarnosti koje on istražuje da bi otkrio sebe.

Dečak koji je sanjao kraj sveta, roman Antonija Skuratija, izdao Clio, prevela sa italijanskog Mila Samardžić
Italijanski grad Bergamo poprište je događaja i brojnih junaka ovog zanimljivog romana. Zemlja Evropske unije, značajne istorije, Katoličke crkve, umivenih medija i medijskih manipulacija, gde je Italija na početku 21. veka? Slojevito u svakom smislu Skurati piše o strahu i nemoći pojedinca, o uticaju medija, o krizi institucija koje su nekada predstavljale stubove društva.

Priče iz Los Anđelesa, Raja Kudera, u izdanju Geopoetike i prevodu Uroša Tomića
Raj Kuder je širokoj javnosti poznat kao kompozitor i muzičar, naročito kao producent kubanskog benda Buena Vista Social Club (o kome je snimljen čuveni dokumentarac). I ovom knjigom Kuder je pokazao svoj dragoceni talenat da oživljava prošlost i njenu magiju. Iako je ovo Kuderova prva knjiga, ona je vrlo uspela i originalna. Pišući o jednom gradu i jednom vremenu koje je prošlo, Kuder opisuje svoje o živopisne junake, ljude sa margine, vodeći priču u setnom ritmu bluza i džeza.

Život je kratak, a čežnja beskrajna, roman Patrika Lapera, u izdanju Akademske knjige, u prevodu Marka Drče
Roman o opsesivnoj ljubavi i njenim demonima, iz ugla troje ljubavnika, za čitaoce hedoniste. Elegantno i prefinjeno, laganim tempom, sa suptilnim humorom Leper vodi priču, a vi imate vremena da uživate u svakoj rečenici. Leper je duhovit i inteligentan i njegov humor navodi ponekad da pomislite da parodira Begbedea (preporučujem roman LJUBAV TRAJE TRI GODINE Frederika Begbedea), svog mlađeg sunarodnika i kolegu pisca, koji piše brže, a poseduje nešto od istog francuskog šarma.

Treća alternativa, Stivena Kavija, u izdanju Vulkana, prevela Zvezdana Šelmić
Posle lepe književnosti, evo na kraju da predložim i jedan praktični vodič, čini se sasvim upotrebljiv, posebno onima koji nisu skloni akademskom filozofiranju, dubinskoj psihologiji i vojnoj strategiji. Treća alternativa je način rešavanja konflikata i životnih problema sa kojima se svakodnevno suočavamo. Kavi poručuje da ne treba da biramo crno ili belo, levo ili desno, gore ili dole, već treba da budemo kreativni (a ne kompetitivni). Treća alternative nije primirje niti kompromis, to je iznalaženje zajedničkog rešenja. Kako? Pročitajte knjigu.

Pogledajte još