Manjak sna oštećuje mozak jednako kao i udarac u glavu

Osjećate li da vam se glava raspada nakon loše prospavane noći, niste daleko, kažu naučnici. Prema novoj švedskoj studiji, već jedna noć bez sna na mozak ima isti učinak kao udarac u glavu.

U istraživanju su proučavali zdrave muškarce, i tokom njega se pokazalo da nedostatak sna izaziva rast istih hemikalija koje inače ukazuju na oštećenje mozga. Biomarkeri za oštećenje mozga poput potresa istog su hemikalije NSE i S100B, objasnio je profesor Kristijan Benedikt sa Univerziteta Upsala u Švedskoj.

"Ono što smo otkrili je da su nivoi tih hemikalija narasli u krvi tokom noći bez sna. To ipak nije u istom nivou kao kod snažne ozlede glave, ali je ipak taj nivo bio zanemarljiv." - ispričao je.

Tokom sna, mozak se čisti od toksičnih supstanci, a hemikalije NSE i S-100B povećavaju se kako bi reagovale na količinu tih supstanci, dodao je profesor, piše Daily Mail.

Ističe da bi njegova studija mogla biti potpora prethodnima koje su povezivale manjak sna s povećanim rizikom od Alchajmera, Parkinsa i multiple skleroze. Porast nivoa ovih hemikalija u krvi nakon manjka sna mogu sugerisati i gubitak mozgovnog tkiva, objasnio je.

Kao zaključak, dodao je da je dobar san nužan za održavanje zdravlja mozga.

Izvor: 24sata.hr

Pogledajte još