Kim Džong Un preti: Čeka nas nuklearna katastrofa, ni SAD neće biti bezbedne

0

U novogodišnjoj poruci emitovanoj na državnoj televiziji Kim Džong Un poručio da će Korejsko poluostrvo zadesiti nuklearna katastrofa ukoliko tu opet izbije rat, i upozorio da tada ni SAD ne bi bile bezbedne.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un rekao je u novogodišnjoj poruci da će Korejsko poluostrvo zadesiti nuklearna katastrofa ukoliko tu opet izbije rat, uz upozorenje da u tom slučaju ni Sjedinjene Američke Države neće biti bezbedne.

„Suočeni smo sa opasnom situacijom u kojoj jedan mali, slučajni vojni sukob može da rezultuje sveopštim ratom“
, rekao je Kim u novogodišnjoj poruci emitovanoj na državnoj televiziji, a prenela je agencija AFP.

Severnokorejski lider je dodao da neće moliti za mir i obećao da će štititi svoju siromašnu, ali nuklearno naoružanu zemlju snažnim odbrambenim merama protiv neprijatelja.

Pored toga, Kim Džong Un je u novogodišnjoj poruci ponovo nazvao svog nekad moćnog teču Džang Song Teka „đubretom“ i pohvalio njegovo nedavno pogubljenje kao „odlučnu akciju“.

„Naša partija je preduzela odlučnu akciju da izbaci đubre iz svojih redova. Pravovremena i ispravna odluka partije da pročisti antipartijske i antirevolucionarne elemente pomogla je da zacementiramo solidarnost unutar stranke“
, istakao je severnokorejski lider, dodajući i da je time jedinstvo zemlje pojačano „sto puta“.

Džang Song Tek, nekada nezvanično čovek broj dva u zemlji i politički mentor lidera Kim Džong Una, pogubljen je 12. decembra zbog niza optužbi, uključujući izdaju i korupciju.

Pre toga su pogubljena i dva najbliža Džangova saradnika, a zvanični Pjongjang je posle počeo da opoziva neke svoje diplomate ili predstavnike kompanija u inostranstvu, za koje se veruje da su bili bliski sa Džangom.

Čistke koje na neuobičajeno dramatičan i javan način sprovodi ta izolovana komunistička zemlja predstavljaju najveću političku promenu otkako je pre dve godine Kim preuzeo vlast, posle smrti svoga oca Kim Džong Ila.

Izvor: RTS/ foto: AP

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.