Savremena zanimanja: Treba li i vama prevod?

Tako je “head of sales department” - poslovođa kog je imao i svaki “C Market” u Titovoj Jugoslaviji, a “office manager” - dobra stara sekretarica. Pogledajte šta u prevodu znače još neke od ovih savremenih titula.

Account manager - Brine o prodajnim i postprodajnim aktivnostima, vodeći računa da kupac bude zadovoljan. Vrši obuku korisnika mekoog proizvoda, pruža tehničku podršku i sl. starajući se o klijentima ne bi li sa njim opet sklopio neki posao.

Chief executive manager - Direktor. Radi na ključnim poslovima, propisuje pravila i kontroliše rad podređenih. CMO je direktor marketniga, CSo je direktor prodaje, a CTO tehnički direktor.

Executive assistant - Organizuje svakodnevne aktivnosti u firmi, planira i sprovodi istraživanaj, priprema prezentacije, pruža razne usluge klijentima i u svakoj firmi se zove drugačije.

Executive assistant - Organizuje svakodnevne aktivnosti u firmi, planira sastanke, sprovodi istraživanja, priprema prezentacije, pruža razne usluge klijentima i u svakoj firmi se zove drugačije.

Key account manager - Akaunt menadžer, sa pridevom “ključan” koji o njemu govori to da je zadužen za najbitnije klijente.

Lean specialist - Stara se da zaposleni i mašine koje koriste budu što efikasniji. Upravlja proizvodnim procesima i analizira troškove.

Office telemarketing operator - Kada vam u toku dana zazvoni fiksni telefon, a ne očekujete ničiji poziv, setite se ofis telemarketing operatora. Ponudiće vam određeni proizvod, objasniti šta uz njega možete da dobijete gratis i zašto je njegova cena niža nego u konkurentskim firmama. Ukoliko vam ne treba ono što prodaju, prekinućete vezu, a on će morati da ponovi “uspeh” još bezbroj puta do kraja radnog vremena.

Process improvement expert - Specijalizovan u oblasti unapređenja procesa, ovaj ekspert pomaže kompaniji da poveća profit. Osmišljava načine da firma ispuni svoje ciljeve i redizajnira poslovanje kako bi se postigao veći profit.

Sales executive - Rukovodilac ili menadžer prodaje koji se bavi prodajom roba i usluga. Njihova uloga je da se približe potencijalnim klijentima, sa ciljem da povećaju prodaju i tako utiču na porast profita.

Izvor: B92

Pogledajte još