Mali: Situacija sa Bus plusom neodrživa

Na pitanje koje projekte Beograd može da očekuje u 2014, Siniša Mali kaže za "24 sata" da je svakako najvažniji projekat izgradnja "Beograda na vodi".

"Radimo i na tome da završimo fabriku vode "Makiš 2", i u prvoj polovini godine vodovod u Ripnju. U planu su nove podzemne garaže i fabrike za reciklažu otpada", dodao je on.

A kada je reč o već započetim investicijama, on ističe da bi do septembra trebalo da se završe osnovna škola i obdanište u naselju Stepa Stepanović. Takođe, kako dodaje, biće realizovani i ranije pokrenuti projekti, kao što je Bulevar vojvode Stepe.

"Važno je da se nastave radovi na mostu Zemun–Borča, izgradnji obilaznice, kao i da se, bez obzira na cenu Mosta na Adi, završe pristupne saobraćajnice", kazao je Mali.

Na pitanje da li grad ide u drugačijem smeru od onog koji je vodio bivši gradonačelnik, predsednik Privremenog veća koje upravlja Beogradom kaže da ako se želi da se stabilizuje stanje, pre svega finansijsko, kao i stanje u javnom sektoru, "moramo da se ponašamo drugačije od naših prethodnika. Nova vlast će odrediti novi pravac, ali taj pravac mora da bude drugačiji od onog kojim se grad kretao do ove jeseni". 

Odgovarajući na pitanje da li će naplata karata od Bus plusa preći u ruke grada, Mali je odgovorio: "Trenutna situacija sa Bus plusom je neodrživa i za Beograd i za tu kompaniju. Naplata karata je slabija nego pre uvođenja ovog sistema, a gradske subvencije su više i do tri puta u odnosu na 2008." 

On je rekao i da je za njega najjači utisak u 2013. dug od 960 miliona evra koji ima Beograd.

"Tu je i briga kako ćemo da vratimo dug, a da istovremeno obezbedimo dalji razvoj prestonice", rekao je Mali i dodao da ne razmišlja o tome da li sebe vidi kao budućeg gradonačelnika srpske prestonice.

"Za mene je lično velika čast da makar i na četiri meseca, kao predsednik privremenog organa, vodim Beograd. Sada razmišljam samo kako da uspešno vodimo grad", rekao je Mali. 

Na pitanje šta bi na kraju 2014. voleo da čuje o Beogradu, on kaže: "Voleo bih da možemo da kažemo da grad postaje dobro mesto za život i investicije i da smo centar regiona."

Izvor: b92/ foto: Beta/Emil Vas

Pogledajte još